#Några bra konstruktioner

För att göra webbplatsen lite stabilare så den beter sig som vi vill i de flesta lägen lägger vi till några CSS-konstruktioner.

#Scrollbar

Om vi till exempel hade tagit bort innehållet i about.html hade den blivit “kortare” än index.html. Ett resultat av det hade vart att sidan “hoppar till” när man skiftar mellan sidorna då det duker upp en scrollbar till höger i webbläsaren som tar upp en viss plats. För att vi ska vara säkra på att det inte händer kan vi se till så vi alltid har en scrollbar med konstruktionen overflow-y: scroll;. Vi lägger till det i CSS-filen:

html {
    ...
    overflow-y: scroll;
}

overflow-y styr vad som ska hända med innehållet om det växer sig större än det omslutande elementet vertikalt. Det går även att styra horistontellt med overflow-x.

#Sidans höjd

Om vi inte hade haft innehållet i about.html, eller bara lite innehåll, hoppar sidan till horisontellt och footern hamnar inte i nederkant. För att se till så det inte händer kan vi sätta en minsta höjd på <main>-elementet:

main {
    min-height: 30em;
}

min-height sätter som sagt en minsta höjd på elementet. Det går även att sätta en max-höjd med max-height. För att justera bredden kan vi använda motsvarande min-width och max-width.

#Gradient

En enfärgad bakgrund är inte så rolig. Förutom bakgrundsbilder har vi även gradients att tillgå. Gradient är en typ av bild som stegvis skiftar mellan två eller fler färger. Vi testar att lägga till det som bakgrund:

html {
    background: linear-gradient(to bottom right, #000, #ffc);
    ...
}

Vi kan se att gradient jobbar på egenskapen background. Värdet, eller funktionen linear-gradient(to bottom right, #000, #ccc); skapar en bakgrund som startar uppe till vänster och skiftar från svart till gul, jämnt fördelat. Om vi lagt till fler färger blir det fler brytpunkter.

#Resultat

Med dessa delar implementerade, kikar vi på hur resultatet blev:

Gradient, minsta höjd och scrollbar.

Gradient, minsta höjd och scrollbar.

Testa gärna i exemplet i CodePen:

See the Pen on CodePen.

Steg 5 i CodePen.

#Revision history

  • 2018-06-13: (A, lew) Första versionen.

Document source.