Kunskapsbanken

Artiklar, guider, tips och trix tillsammans med exempelprogram inom webbprogrammering och webbutveckling. Inläggen är listade i den ordning som de senast uppdaterats.

Skapa en PHP-modul på Packagist och integrera med Anax (v2)

Vi skall se hur vi kan lyfta ut en kodbas som är integrerad i en Anax installation. Vi tar den kodbasen och lägger i ett eget Git-repo som vi publicerar på GitHub. Vi gör en modul av repot och publicerar det på Packagist.

Därefter kan vi åter installera samma kodbas, nu med verktyget composer, in i en installation av Anax.

För att ha en kodbas att jobba på så använder jag mig av REM-servern och skapar en fristående modul som blir enkel att integrera i en godtycklig Anax installation.

Read more »

Category: anax, php, kursen ramverk1.

Installera Node.js och npm

Vi skall installera en miljö för JavaScript. Det handlar om Node.js och pakethanteraren npm.

Miljön innebär att du kan köra JavaScript på din dator och du kan ta del av alla de program och paket som erbjuds via pakethanteraren npm.

Read more »

Category: labbmiljo, javascript, nodejs, npm.

Installera Composer för pakethantering med PHP

Vi skall installera verktyget Composer som är en pakethanterare för PHP.

Composer är ett kommandoradsprogram som låter dig installera paket och moduler som andra utvecklare har gjort och publicerat. Composer håller koll på vilka versioner som är installerade och att paketen installeras effektivt och kan hållas uppgraderade.

Read more »

Category: labbmiljo, make.

Lägg PHP i pathen

Så här gör du för att lägga PHP i sökvägen så att du kan köra det direkt i terminalen.

Read more »

Category: labbmiljo, php.

Installera Make

Vi skall installera verktyget Make.

Make är ett klassiskt utvecklarverktyg. För min egen del kom jag i kontakt med det när jag kompilerade C/C++ kod.

Men, Make är så mycket mer och det kan underlätta vardagen, för en webbprogrammerare, att ha ett bygg-verktyg likt Make, i sin verktygs-arsenal.

Read more »

Category: labbmiljo, make.

En kommandoradsklient för SQLite

Programmet sqlite3 är en kommandoradsklient för databsen SQLite. Med programmet kan du titta på databasens innehåll och skriva SQL-satser för att skapa tabeller och redigera innehållet i databasen.

En kommandoradsklient är behändig för den som jobbar i terminalen.

Read more »

Category: sql.

Kom igång med SQLite och PHP PDO

PHP PDO och SQLite.

PHP PDO och SQLite.

Att bygga webbplatser innebär ofta kopplingar mot databaser och när det gäller PHP så är det numer gränssnittet PDO som är det som främst används. Detta är en guide för att stegvis komma igång med PHP PDO tillsammans med databasen SQLite.

Guiden hanterar grunderna i hur du använder PHP PDO för att koppla upp dig mot en SQLite-databas. Därefter visas de vanligaste CRUD (Create, Read, Update, Delete) operationerna som du behöver för att skapa en databasdriven webbapplikation med SQLite och PHP PDO.

Read more »

Category: sql, sqlite.

Kom igång med databasen SQLite med DB Browser för SQLite

En guide för att stegvis komma igång med databasen SQLite och SQL. Guiden hanterar grunderna i SQLite och SQL. Vi skapar en enkel databas i SQLite och använder ett par verktyg för att jobba mot databasen.

Read more »

Category: databas, sql.

Bygg en multisida med PHP (v2)

Vi skall göra något som jag väljer att kalla för en multisida med PHP, eller en “sidkontroller för en multisida”. Det är en sida som har en navigeringsmeny i den vänstra kolumnen och beroende av vilket val man där gör så visas olika innehåll i den högra kolumnen av sidan.

När vi är klara så kan vi integrera vår multisida i vår me-sida och skapa två nivåer av navigering på webbplatsen.

Det blir en programmeringsövning i att använda konstruktioner i php, att skriva templatefiler och sammanfoga delarna till en gemensam webbsida, i det som vi kallar multisida.

Read more »

Category: webbprogrammering, kurs htmlphp, php.

Installera en egen webbserver för utveckling

Se till att du har en egen lokal utvecklingsmiljö för dina webbsidor. I dbwebb-kurserna så använder vi alltid en driftsserver dit vi laddar upp resultatet när vi är klara. Men det underlättar om man har en egen utvecklingsmiljö så att man inte är beroende av studentservern.

Read more »

Category: labbmiljo.