Kunskapsbanken

Artiklar, guider, tips och trix tillsammans med exempelprogram inom webbprogrammering och webbutveckling. Inläggen är listade i den ordning som de senast uppdaterats.

Lagra innehåll i databas för webbsidor och bloggposter (v2)

Ibland vill vi hantera webbplatsens innehåll genom att lagra det i databasen. Denna artikel visar hur du bygger upp en tabell som lagringsstruktur för innehåll som kan användas till webbsidor och bloggposter. Via ett formulär kan du redigera sidans titel och innehåll som sparas undan i databasen. Det blir enkelt att uppdatera din webbsidas innehåll och visa upp den på valfri länk, utan att ha direkt tillgång till databasen eller webbservern. Det räcker med en webbläsare.

När du är klar har du byggt både webbsidor och en blogg från innehåll som du lagrat och redigerat i databasen.

Read more »

Category: kurs oophp, php, sql, mysql, php pdo.

Kom igång med PHP PDO och MySQL (v2)

Denna guide hjälper dig att komma i gång med PHP PDO och MySQL genom att bygga upp en enklare webbplats kring en filmdatabas. Stegvis skapar du ett gränssnitt som jobbar mot databasen och ställer vanliga CRUD-relaterade frågor för utsökning av objekt, skapa nya objekt, radera objekt och uppdatera informationen om ett objekt. När du är klar kan du applicera koden för din filmdatabas mot en annan databas med annat innehåll, förfarandet är detsamma och guiden ger dig grunderna till en databasdriven webbplats, oavsett det är en filmdatabas eller webbshop.

Read more »

Category: php, databas, mysql, kurs oophp.

GUI ramverk

Vi har i tidigare kursmoment byggt vårt egna modul-baserade GUI ramverk med hjälp av CSS och SASS. Det finns en hel uppsjö av olika CSS ramverk där många kanske känner till Bootstrap och Foundation by ZURB. Vi ska i denna artikel titta på ett antal GUI ramverk som är anpassade för mobila enheter. Dessa ramverk gör att vi kan designa våra appar så de ser ut som native appar på iOS och Android

Read more »

Category: javascript.

Enhetstestningens roll i test av mjukvara

Artikeln är språkagnostisk och hanterar generell testning av programvara, oavsett vilket språk man använder för utvecklingen.

Fokus är på att introducera enhetstestning i form av dess syfte och de begrepp som finns när vi pratar om enhetstestning. Samtidigt vill vi placera enhetstestning som en av flera olika varianter av testning som görs av mjukvara.

Read more »

Category: test, php, phpunit, kursen oophp.

Installera PHPUnit

Så här gör du för att installera PHPUnit i din sökväg.

Read more »

Category: labbmiljo, php, phpunit.

Installera PHP Xdebug

Så här gör du för att installera och aktivera PHP Xdebug.

Read more »

Category: labbmiljo, php.

Content Security Policy

Vi ska i denna övning titta på hur vi säkrar våra appar mot cross-site scripting (XSS), clickjacking och andra typer av attacker där kod exekveras på vår sida av användare. Vi gör detta med hjälp av en Content Security Policy där vi som utvecklare bestämmer vilket innehåll som kan laddas i vår app.

Read more »

Category: javascript.

Kom igång med databasen MySQL / MariaDB och dess klienter

Databasen MySQL är populär i webbsammanhang och det finns ett par olika klienter att välja bland när man jobbar med databasen. Som webbutvecklare behöver man vara bekant med ett par av dem. Beroende på hur webbservern och databasservern är installerad så kan du som webbprogrammerare, till och från, behöva använda olika klienter.

Låt oss därför kika lite på databasen MySQL och dess olika klienter.

Read more »

Category: kurs databas, kurs oophp, kurs ramverk1, labbmiljo, databas, mysql, mariadb, mysql workbench.

Utvecklingsverktyg för RESTful tjänster

När du utvecklar mot servrar som har ett RESTful API så underlättar det att ha ett par bra utvecklingsverktyg som hjälper dig att skicka requestarna till server och kanske även hjälper dig att visa och hantera svaren.

Read more »

Category: webbprogrammering.

Animationer och övergångar

Vi har i tidigare kursmoment tittat på hur vi kan designa webbapplikationer så de ser ut som native appar. Vi ska i denna övning titta på hur vi med hjälp av animationer och övergångar även får känslan av att det är en native app.

Read more »

Category: javascript.