Kunskapsbanken

Artiklar, guider, tips och trix tillsammans med exempelprogram inom webbprogrammering och webbutveckling. Inläggen är listade i den ordning som de senast uppdaterats.

Dictionaries och tupler i Python

Vi har tidigare bekantat oss med listor som ett sätt att spara data som har ett samband. Vi har sett att varje element i listan får ett numerisk index och att vi kan hämta ut data med hjälp av detta index. Vi har även sett att det går att stega sig igenom listan med till exempel en for-loop. Ibland vill man inte använda sig av ett numerisk index, men däremot en nyckel som pekar ut ett värde och i denna övning ska vi titta på hur vi kan göra detta med hjälp av dictionaries.

Read more »

Category: python.

Använd externa moduler i Python för att hämta information på webben

När man jobbar med webbutveckling, eller utveckling i allmänhet, händer det att man vill hämta information från andra webbservrar, bearbeta informationen och lagra undan på filer eller i en databas.

Sådana aktiviteter stödjer Python via interna moduler, eller via moduler som man kan ladda ned och installera.

Låt oss gå igenom ett par vanligt förekommande sätt att, via Python, hämta och bearbeta information som finns på andra servar.

Read more »

Category: python.

Modulen argparse

Vi har jobbat en del med terminalen och nu är det dags att se hur vi själva kan bygga program som med fördel styrs ifrån en terminal. För att kunna tolka kommandoradsargument kan vi använda modulen argparse. Den finns i Python’s bibliotek och behöver inte laddas ner och kan hantera inkommande alternativ (options), argument och sub-kommandon i vårt program.

Artikeln går igenom grunderna i argparse.

Read more »

Category: python.

Att läsa filer i Python

För att kunna spara data mellan två exekveringar av våra program kan filer användas.

Vi ska i denna övning läsa från filer och använda datan som finns i filen och övningen avslutas med att vi skriver till en fil.

Read more »

Category: python.

Installera Unix-terminalen Cygwin på Windows

Cygwin är en Unix-terminal för Windows-användaren. Med Cygwin får du tillgång till en Unix-terminal som fungerar tillsammans med ditt Windowssystem. Du kan köra dina bash-skript och använda de Unix-kommandon du är van vid.

Det finns även en pakethanterare i form av apt-cyg som hjälper dig att installera de program du behöver.

Här är en guide till hur du installerar Cygwin och pakethanteraren apt-cyg och hur du bäst integrerar terminalen i din Windows-miljö.

Read more »

Category: labbmiljö, terminal, windows.

Introduktion till variabler och datatyper

I denna artikel ska vi lära oss vad värden och variabler är i programmering. Vi ska titta på hur man skriver ut information till terminalen och hur man kan mata in information till programmet från terminalen. När du har jobbat igenom artikeln har du gjort ett program som tar emot ett namn och en ålder från användaren, åldern används bland annat till att räkna ut födelseår. Namnet, ålder och födelseåret som en del av en hälsning som skrivs ut i terminalen. Vi kommer gå igenom hur man skriver kod i en fil och kör den koden från terminalen.

Du kan hitta koden för detta exempel på Github och i example/greeting.

Read more »

Category: python.

Kom igång med ditt första program i Python

Denna artikel visar hur du kommer igång med Python och visar hur du skriver ditt första program i Python.

Artikeln visar även hur du kan jobba med exempelfiler från kursrepot för python-kursen.

Read more »

Category: python.

Moduler i Python

Funktioner i Python gjorde att vi kan återanvända kod och att vi hade möjlighet för att sätta namn koden som vi vill använda. Ibland vill vi dela upp koden ännu mer för att enkelt kunna återanvända flera funktioner i flera olika program. Vi ska i denna övning titta på hur vi kan skapa en modul och hur vi importerar modulen i en annan Python-fil.

Read more »

Category: python.

Funktioner, argument och returvärden

Vi har i tidigare övningar och uppgifter introducerats till variabler, matematiska operationer, if-satser och loopar. Vi ska i denna övning bekanta oss med ett sätt att dela in kod, som gör det möjligt att återanvända delar av program. Vi ser hur vi skapar funktioner, hur vi kan skicka med data till funktioner och hur funktionerna kan skicka tillbaka resultat.

Read more »

Category: python.

Installera Python i terminalen

Denna artikel visar hur du kommer igång och installerar python i terminalen.

Read more »

Category: python, labbmiljö.