Databassökning av artiklar

Artikeln tillhandahåller information och tips om hur man söker artiklar och litteratur i relaterade databaser.

Allmänna tips om litteratusökning

Börja med att konsultera kurslitteraturens syn på saken. Både boken “Att skriva en bra uppsats” och dokumentet “Rapportskrivning för ingenjörer” tar upp ämnet.

Innan du söker bör du tänka igenom hur du skall söka och var. Var strukturerad och skriv ned de söktermer du använder och de källor du söker i. Notera de avgränsningar du gör i sökvillkoren (datum, etc). Tänk att någon annan skall kunna göra samma litteratursökning som du gjort, de behöver veta förutsättningarna.

Visst kan man fri-googla. Men se till att även använda mer inriktade sökverktyg, likt BTHs bibliotek och Google Scholar. Liknande söktjänster kan ge dig tydligare svar då du söker bland publicerade rapporter.

BTH Summon

Summon är ett sökverktyg som söker igenom olika databaser. Många databaser med vetenskapliga artiklar kräver åtkomst i form av medlemskap eller liknande. När man som student är inloggad på BTH Summon får man access till en hel del databaser som BTH har samarbete med.

Biblioteket har bistått med en presentation där BTH Summon förklaras och hur man går tillväga.

Presentationen hittar du här(pdf)

Google Scholar

Google scholar är ett annat verktyg där du kan söka efter vetenskapliga artiklar. Funktionaliteten är snarlik BTH Summons då den automatiskt söker igenom en mängd olika databaser. Vissa artiklar kan dock vara “låsta” och inte tillgängliga. Om databasen i fråga har ett samarbete med BTH finns möjligheten att logga in via BTH alternativt beställa artiklen till campus. BTH granskar den och om den inte finns tillgänglig gratis, kommer BTH köpa in artikeln och få den skickad till biblioteket, campus.

Länk till Google Scholar

#Revision history

  • 2018-12-21: (B, mos) Flyttad till guiden.
  • 2018-03-15: (A, lew) Första utgåvan.

Document source.