Kunskapsbanken

Artiklar, guider, tips och trix tillsammans med exempelprogram inom webbprogrammering och webbutveckling. Inläggen är listade i den ordning som de senast uppdaterats.

Flask och templates med Jinja

Förutom att vara ett bra och enkelt Python ramverk för att skapa API:er som returnerar JSON data kan Flask även användas för att skapa webbgränssnitt.

I denna artikeln ska vi titta på hur vi kan använda template motorn Jinja kan användas för att skapa ett formulär och hur man kan skicka det formuläret.

Du kan i denna artikeln utgå från den befintliga Flask appen som du redan har skapat i kmom02.

Read more »

En Flask App i molnet

I denna övningen använder vi Flask för att skapa ett eget API som svarar med JSON data. I slutet av övningen driftsätter vi appen i Azure’s cloud.

Read more »

Introduktion till molnet

Vi ska i denna artikel ta en titt på molnet generellt och lite mer specifikt Azure Cloud.

Read more »

Sätt upp ett Kubernetes kluster i AKS med HTTPS

kuard i webbläsaren

kuard i webbläsaren

Nu ska vi lära oss att sätta upp ett Kubernetes kluster i Azure med deras AKS tjänst. I klustret startar vi upp en simpel demo app och kopplar på HTTPS med hjälp av en Nginx ingress och en Cert-manager.

Read more »

Category: devops, kubernetes.

#Microblog med Docker containers

I denna artikeln ska vi jobba igenom kapitel 19 i Miguel’s guide. Vi skall titta på hur man kan bygga en container för Microblog applikationen och koppla upp den mot en separat databas container. Slutligen skall vi också publicera den på Docker-registret så att vi kan komma åt applikationen utan att behöva källkoden.

Read more »

Category: devops, docker.

#Kom igång med followers - Microblog

I denna artikeln ska vi jobba igenom kapitel 8 i Miguel’s guide, så att vi kan följa andra användare och se deras inlägg på sin egna feed.

Read more »

Category: devops, flask, python, sql.

#Vad är Pico?

Pico är ett CMS, Content Management System, som tillåter användaren att hantera innehållet på en sida utan att behöva “koda” sidan själv. Det finns flera andra stora alternativ, så som WordPress, Drupal och Grav, men i denna kursen ville vi ha ett tunnare ramverk som låter oss fokusera på design-aspekten av webbutveckling. Pico är även ett “flat-file” CMS, vilket innebär att man jobbar emot filer istället för en databas, ungefär så som dbwebb (Github) är uppbyggt.

Read more »

Category: design, pico.

Installera Composer för pakethantering med PHP

Vi skall installera verktyget Composer som är en pakethanterare för PHP.

Composer är ett kommandoradsprogram som låter dig installera paket och moduler som andra utvecklare har gjort och publicerat. Composer håller koll på vilka versioner som är installerade och att paketen installeras effektivt och kan hållas uppgraderade.

Read more »

Category: labbmiljo, make.

Terminalen och pakethantering med Brew på Mac OS

Kom i gång och använd terminalen som en del av din verktygslåda som utvecklare. I Mac OS finns terminalen med som en applikation, men för att det skall bli smidigt att installera fler program så vill du kanske även installera pakethanteraren Brew.

Här är en guide till hur du hittar till terminalen på din Mac, samt hur du installerar pakethanteraren Brew.

Read more »

Category: mac os, labbmiljö.

Hur kan vi göra bilder och video responsivt?

Vi ska i denna artikel ta en titt på hur vi kan använda oss av cimage och HTML konstruktionerna srcset och picture för att skapa responsiva bilder. Och då vi inte bara vill ha responsiva bilder, men även responsiva videos löser vi den saken med.

Read more »

Category: design, responsivitet.