Kunskapsbanken
Artiklar, guider, tips och trix tillsammans med exempelprogram inom webbprogrammering och webbutveckling. Inläggen är listade i den ordning som de senast uppdaterats.
Artiklar, guider, tips och trix tillsammans med exempelprogram inom webbprogrammering och webbutveckling. Inläggen är listade i den ordning som de senast uppdaterats.
Vi skall installera verktyget Make.
Make är ett klassiskt utvecklarverktyg. För min egen del kom jag i kontakt med det när jag kompilerade C/C++ kod.
Men, Make är så mycket mer och det kan underlätta vardagen, för en webbprogrammerare, att ha ett bygg-verktyg likt Make, i sin verktygs-arsenal.
Så här gör du för att lägga PHP i sökvägen så att du kan köra det direkt i terminalen.
Programmet sqlite3
är en kommandoradsklient för databsen SQLite. Med programmet kan du titta på databasens innehåll och skriva SQL-satser för att skapa tabeller och redigera innehållet i databasen.
En kommandoradsklient är behändig för den som jobbar i terminalen.
Att bygga webbplatser innebär ofta kopplingar mot databaser och när det gäller PHP så är det numer gränssnittet PDO som är det som främst används. Detta är en guide för att stegvis komma igång med PHP PDO tillsammans med databasen SQLite.
Guiden hanterar grunderna i hur du använder PHP PDO för att koppla upp dig mot en SQLite-databas. Därefter visas de vanligaste CRUD (Create, Read, Update, Delete) operationerna som du behöver för att skapa en databasdriven webbapplikation med SQLite och PHP PDO.
En guide för att stegvis komma igång med databasen SQLite och SQL. Guiden hanterar grunderna i SQLite och SQL. Vi skapar en enkel databas i SQLite och använder ett par verktyg för att jobba mot databasen.
Vi skall göra något som jag väljer att kalla för en multisida med PHP, eller en “sidkontroller för en multisida”. Det är en sida som har en navigeringsmeny i den vänstra kolumnen och beroende av vilket val man där gör så visas olika innehåll i den högra kolumnen av sidan.
När vi är klara så kan vi integrera vår multisida i vår me-sida och skapa två nivåer av navigering på webbplatsen.
Det blir en programmeringsövning i att använda konstruktioner i php, att skriva templatefiler och sammanfoga delarna till en gemensam webbsida, i det som vi kallar multisida.
Fram tills nu har vi bara jobbat med data som ligger i RAM-minnet, vilket betyder att när vi stänger ner programmet försvinner all data vi har skapat i programmet. Ett sätt att kunna spara den data så att den finns tillgänglig när vi startar upp programmet igen senare är att spara datan till en fil. Att kunna jobba med filer gör att vi kan spara data permanent och även inspektera den när programmet är avstängt.
Vi ska i denna övning läsa data från filer, lägga till data och ta bort data från filer.
Vill man bli webbprogrammerare så behöver man lära sig flera tekniker och hur de samverkar. Låt oss därför, steg för steg, skapa en liten webbplats med HTML, CSS och PHP.
Webbplatsen får innehålla ett par sidor med header och footer, några bilder, länkar och en meny för att navigera mellan sidorna. Det blir en bra start. Dessutom lär vi oss att validera sidorna så att de stämmer med de standarder vi använder.
Funktioner i Python gör så att vi kan återanvända kod och att vi har möjlighet att sätta namn på koden som vi vill använda flera gånger. Ibland vill vi dela upp koden ännu mer för att enkelt kunna återanvända flera funktioner i flera olika program, detta kallas ibland kodbibliotek, i python kallas detta moduler. Vi ska i denna övning titta på hur vi kan skapa en modul och samla funktioner i den som vi importerar i en annan Python-fil.
Ibland vill vi hantera webbplatsens innehåll genom att lagra det i databasen. Denna artikel visar hur du bygger upp en tabell som lagringsstruktur för innehåll som kan användas till webbsidor och bloggposter. Via ett formulär kan du redigera sidans titel och innehåll som sparas undan i databasen. Det blir enkelt att uppdatera din webbsidas innehåll och visa upp den på valfri länk, utan att ha direkt tillgång till databasen eller webbservern. Det räcker med en webbläsare.
När du är klar har du byggt både webbsidor och en blogg från innehåll som du lagrat och redigerat i databasen.