SSH-nycklar

När du loggar in på studentservern behöver du ange ditt lösenord. Det blir jobbigt i längden. Därför är det lika bra att skapa SSH-nycklar som automatiskt sköter din autentisering när du loggar in.

Kommandot dbwebb hjälper dig att skapa dessa nycklar och installerar dem på studentservern genom följande kommando.

$ dbwebb sshkey

Notera att du inte får någon utskrift när du anger lösenordet, skriv bara in ditt lösenord och tryck på enter/return tangenten.

Om något går fel kan du köra kommandot igen, så skapas nya SSH-nycklar.

SSH-nycklarna sparas i din hemmakatalog under $HOME/.ssh.

$ ls -l "$HOME/.ssh"

Är du nyfiken på hur de kan se ut så kikar du på de filer som ligger i den katalogen.

Så här kan det se ut.

#Problem och felsökning

Genomför följande steg för att se om något hjälper. Prova varje steg ett par gångar. Ibland gör man rätt gång 2 eller 3.

Vanliga problem är att man skriver in lösenordet och då inga tecken ekas ut på skärmen så blir man osäker. Men det är bara att skriva sitt lösenord och trycka enter när man är klar.

1) Kan du ändå inte logga in så kan du köra om dbwebb config och dubbelkolla att du skrev in rätt akronym. Sedan provar du dbwebb sshkey igen.

2) Fungerar det inte så kan du prova att logga in på studentservern med dbwebb login och ditt lösenord. Går det bra (du kommer in på studentservern) så kan du skriva exit för att logga ut från studentservern. Sedan provar du dbwebb sshkey igen.

3) Om det inte fungerar trots det så kan du prova att logga in via ssh till studentservern. Du skriver då följande kommando och ange sedan lösenordet då kommandot ber om det.

ssh acro23@ssh.student.bth.se

Lyckas du logga in på studentservern så skriver du exit för att lämna.

4) Om det trots detta inte fungerar så kan du fundera på om du har något spam- eller antivirus-program som du bör avvaktivera för att testa igen.

5) Har du möjlighet att prova en annan dator (eller en annan programvara/terminal) så gör du det, ibland är problemen relaterade till den lokala miljön på din dator, som tex antivirus eller hur programmen är installerade.

6) Det händer att porten 22 som ssh jobbar på är spärrad av din internetleverantör, men det är ytterst sällan de händer. Troligen för du isåfall få ett meddelande i stil med:

ssh: connect to host ssh.student.bth.se port 22: Connection refused

7) Om inget av detta fungerar så får du mail a IT-helpdesk och berätta att du försöker logga in på studentservern med ssh och ditt lösenord och det fungerar inte. Visa det sista exemplet som är relaterat till kommandot ssh. Om ssh inte fungerar så kan inte dbwebb-kommandot fungera.

Maila ithelpdesk så här (byt ut acro23 mot din egen studentakronym).

Hej, Jag försöker logga in på studentservern, via terminalen, så här: ssh ssh acro23@ssh.student.bth.se

Jag får följande felmeddelande: (kopiera in det felet ni får så ithelpdesk har något att utgå ifrån)

Vänligen, //Mitt namn

8) Om inget hjälper, berätta i chatten att du provat samtliga och berätta vad du gör och vilket felmeddelande du får. Om ithelpdesk inte kan hjälpa dig så ber du din kurslärare om hjälp.