Kunskapsbanken
Artiklar, guider, tips och trix tillsammans med exempelprogram inom webbprogrammering och webbutveckling. Inläggen är listade i den ordning som de senast uppdaterats.
Artiklar, guider, tips och trix tillsammans med exempelprogram inom webbprogrammering och webbutveckling. Inläggen är listade i den ordning som de senast uppdaterats.
I denna övning tar vi en titt på hur vi kan lägga till meddelanden i våra appar. Både för när saker går som de ska och när saker blir fel.
Docker kommer utgöra grunden för kursens labbmiljö. Vi kommer få en unixmiljö där vi kan exekvera alla uppgifter och program samt träna på terminalkommandon. Vi lutar oss mot Dockers egna dokumentation för installationsanvisningar, https://docs.docker.com/. Fortsätt läsa för att se hur du går vidare.
Webbplatsen för Docker innehåller en del där du kan ladda hem och installera Docker. Det finns en Community Edition (CE) versioner för Windows, Mac och Linux. Kör igenom installationen enligt anvisningarna.
Windows
Docker är en virtualiseringsmiljö så den kräver att din datorn är kapabel att köra vissa virtualiseringstekniker.
Du behöver bekanta dig med dokumentationen för Docker. Det är din vägledare för att komma igång med Docker.
Nu har du förhoppningsvis installerat Docker CE. Det kan såklart krångla med installationen så här samlar vi lite tips och trix når något går snett. Om du inte väljer att installera Docker för Linux kan det vara bra att tänka på följande.
Nu är Docker (förhoppningsvis) installerat. Det är lika bra att dubbelkolla…
$ docker --version Docker version 20.10.13, build a224086
$ which docker
/usr/bin/docker
Bra då vet vi var vi har det installerat och att kommandot docker
fungerar. Vi kör vår första container:
$ docker run hello-world
Unable to find image 'hello-world:latest' locally
latest: Pulling from library/hello-world
1b930d010525: Pull complete
Digest: sha256:2557e3c07ed1e38f26e389462d03ed943586f744621577a99efb77324b0fe535
Status: Downloaded newer image for hello-world:latest
Hello from Docker!
This message shows that your installation appears to be working correctly.
To generate this message, Docker took the following steps:
1. The Docker client contacted the Docker daemon.
2. The Docker daemon pulled the "hello-world" image from the Docker Hub.
(amd64)
3. The Docker daemon created a new container from that image which runs the
executable that produces the output you are currently reading.
4. The Docker daemon streamed that output to the Docker client, which sent it
to your terminal.
To try something more ambitious, you can run an Ubuntu container with:
$ docker run -it ubuntu bash
Share images, automate workflows, and more with a free Docker ID:
https://hub.docker.com/
For more examples and ideas, visit:
https://docs.docker.com/get-started/
Vad som hände ovan är att Docker letar lokalt efter en image hello-world
med taggen latest
. Om den inte hittar den lokalt laddas den ned från Docker Hub och containern startas. Just den här containern är inte så spännande men nu vet vi att det fungerar!
Nu har du förhoppningsvis en fungerande Dockerinstallation.
När vi jobbar med JSON data kan filerna snabbt bli stora och svåra att överskåda och hitta informationen i. Med hjälp av ett verktyg som jq kan vi söka och visa informationen i en JSON fil.
Ett verktyg som jq kan vara bra för den webbprogrammerare som skall jobba med JSON. Artikeln visar hur du installerar och kommer igång med verktyget.
Vi ska i denna övning titta på hur vi kan använda komponenter för att bygga ut vår applikation. I slutet av övningen tittar vi på strukturen för vår app och specifikt hur vi kan förbättra kommunikationen med Lager-API:t.
Vi tar även en titt på TypeScript och hur vi kan använde det för att skapa en typad app.
Vi ska i denna övning titta på ett sätt att skapa flera olika vyer så vår app kan göra mer än att vara en lagerförteckning.
Vi ska i denna övning bekanta oss med Lager-API:t. Vi installerar först Postman som är ett utmärkt verktyg för att testa och använda API:er utan att behöva använda oss av en klient.
En transaktion i en databas omsluter flera händelser och gör dem atomära – antingen utförs samtliga händelser, eller ingen.
För att ta ett exempel där man vill flytta pengar från en ägare till en annan och informationen om detta finns i en databas. Först plockar man bort pengen från den ena och sedan lägger man till pengen till den andre. Flytten som består av två SQL-satser måste utföras i sin helhet, eller inte alls. Här kommer en transaktion till hjälp. Transaktionen kan garantera att båda SQL-satserna utförs i sin helhet, eller ingen alls.
eller Entity-relationship-modellering (ER-modellering)
Detta dokument handlar om modellering av databaser. Vi delar in modelleringen i tre olika faser med olika syften att fylla. Vi skapar sedan en enkel process i 10-steg som steg för steg hjälper oss att modellera små som stora databaser.
Sekvensdiagram är ett beteendediagram som visar en mer dynamisk vy av ett system.
Vi ska titta närmare på hur man kan jobba med POST och GET i Flask. Målet är att vi, med hjälp av ett formulär, en tabell, GET och POST, ska presentera innehåll i vår Flask-applikation. Vi behöver även blanda in jsonfiler för att spara data mellan requests på studentservern.