Kunskapsbanken

Artiklar, guider, tips och trix tillsammans med exempelprogram inom webbprogrammering och webbutveckling. Inläggen är listade i den ordning som de senast uppdaterats.

Installera verktyget jq för att söka i JSON-filer

När vi jobbar med JSON data kan filerna snabbt bli stora och svåra att överskåda och hitta informationen i. Med hjälp av ett verktyg som jq kan vi söka och visa informationen i en JSON fil.

Ett verktyg som jq kan vara bra för den webbprogrammerare som skall jobba med JSON. Artikeln visar hur du installerar och kommer igång med verktyget.

Read more »

Category: webbprogrammering.

Komponenter och struktur i React

Vi ska i denna övning titta på hur vi kan använda komponenter för att bygga ut vår applikation. I slutet av övningen tittar vi på strukturen för vår app och specifikt hur vi kan förbättra kommunikationen med Lager-API:t.

Vi tar även en titt på TypeScript och hur vi kan använde det för att skapa en typad app.

Read more »

Category: javascript.

Routing och navigation i React

Vi ska i denna övning titta på ett sätt att skapa flera olika vyer så vår app kan göra mer än att vara en lagerförteckning.

Read more »

Category: javascript.

Introduktion till Lager-API:t

Vi ska i denna övning bekanta oss med Lager-API:t. Vi installerar först Postman som är ett utmärkt verktyg för att testa och använda API:er utan att behöva använda oss av en klient.

Read more »

Category: javascript.

Transaktioner i databas

En transaktion i en databas omsluter flera händelser och gör dem atomära – antingen utförs samtliga händelser, eller ingen.

För att ta ett exempel där man vill flytta pengar från en ägare till en annan och informationen om detta finns i en databas. Först plockar man bort pengen från den ena och sedan lägger man till pengen till den andre. Flytten som består av två SQL-satser måste utföras i sin helhet, eller inte alls. Här kommer en transaktion till hjälp. Transaktionen kan garantera att båda SQL-satserna utförs i sin helhet, eller ingen alls.

Read more »

Category: databas, sql, kurs dbjs, kurs oophp, kurs databas.

Kokbok för databasmodellering

eller Entity-relationship-modellering (ER-modellering)

Detta dokument handlar om modellering av databaser. Vi delar in modelleringen i tre olika faser med olika syften att fylla. Vi skapar sedan en enkel process i 10-steg som steg för steg hjälper oss att modellera små som stora databaser.

Read more »

Category: artikel.

Introduktion till sekvensdiagram

Sekvensdiagram är ett beteendediagram som visar en mer dynamisk vy av ett system.

Read more »

Category: oopython.

Flask, POST och GET

Vi ska titta närmare på hur man kan jobba med POST och GET i Flask. Målet är att vi, med hjälp av ett formulär, en tabell, GET och POST, ska presentera innehåll i vår Flask-applikation. Vi behöver även blanda in jsonfiler för att spara data mellan requests på studentservern.

Read more »

Category: oopython.

Flask, Json & Filer

Vi ska titta närmare på hur man kan spara objekt i session och då behöver vi json.

Read more »

Category: oopython.

Hur vi visar olika relationer mellan klasser i ett klassdiagram

Arvs-hierarki med Species, Animal, dog och Human.

Arvs-hierarki med Species, Animal, dog och Human.

UML står för Unified Modeling Language, det är ett visuellt modelleringsspråk för att specificera, konstruera och dokumentera artefakter i ett system.
Det brukar användas på tre sätt:

  1. Som en sketch: Informell och ofta inte fullständig, hand sketch eller på whiteboard. Används för att utforska problem.
  2. Som en ritning: Används för:
    • reverse engineering, för att förstå existerande kod.
    • För att se hur ny kod ska genereras.
  3. Som ett programmeringsspråk: Det finns färdiga verktyg som genererar kod baserat på UML.

Nu ska vi fortsätta med klassdiagram och se hur vi kan göra dem ännu mer detaljerade för att också visa upp relationerna mellan klasserna.

Read more »

Category: oopython.