Kunskapsbanken

Artiklar, guider, tips och trix tillsammans med exempelprogram inom webbprogrammering och webbutveckling. Inläggen är listade i den ordning som de senast uppdaterats.

Rekursion

Med rekursion menas en funktion som anropar sig själv. Antingen direkt eller via en annan funktion. Det handlar om ett annat tankesätt än vad vi är vana vid, till exempel for-loopar och andra iterativa och linjära tankesätt.

Read more »

Category: oopython.

Boken: Exploring ES6

En bok om att komma igång med ES6 i JavaScript. Bra för den som redan kan ES5 och vill ta en titt på det som kommer i ES6.

Read more »

Category: bok, javascript.

Kom igång med Node.js på Debian

Node.js på Debian

Node.js på Debian

Detta handlar om JavaScript på servern. Guiden visar hur du kommer igång med Node.js på en Debian-maskin (Linux). Du får installera Node tillsammans med Babel för att klara av JavaScript enligt ECMA6. Därefter visas ett par exempelprogram ur kursrepot för Linux-kursen.

Read more »

Category: javascript, linux, debian.

Flask, SQLite, SQLAlchemy, POST och GET

Vi ska titta närmare på hur man kan jobba med POST och GET i Flask. Till vår hjälp har vi SQLAlchemy för att hantera databasen. Målet är att presentera en tabell, med data hämtad från databasen, i en Flask-applikation.

Read more »

Category: oopython.

SQLAlchemy

SQLAlchemy är en “verktygslåda” för hantering av SQL. Delen vi ska titta närmare på är en så kallad Object Relational Mapper(ORM). Det hjälper oss att använda den fulla kapaciteten hos SQL på ett objektrelaterat sätt, där vi inte behöver använda oss utav en onödigt många och invecklade SQL satser vid större projekt.

Read more »

Category: oopython.

Flask och Jinja2

Jinja2 är en så kallad “template engine” för Python som renderar template-filer åt oss. Paketet Jinja2 ingår i Flask. Skulle det inte finnas installerat så installerar du det med Pythons pakethanterare pip.

Read more »

Category: oopython.

Autogenerera UML och dokumentation

Att kunna autogenerera UML diagram och dokumentation sparar en himla massa tid och kraft. Python och Pylint har en del inbyggda verktyg för just detta. Vi ska titta lite närmare på ett verktyg för att skapa UML-diagram utifrån koden och ett verktyg för att skapa html-sidor med dokumentation.

Read more »

Category: oopython.

En webbaserad klient för SQLite, phpliteadmin

Det finns en webbaserad klient till SQLite som heter phpliteadmin. Det är ett PHP-skript som ger dig möjligheten att titta i och redigera din SQLite-databas via ett webbaserad gränssnitt.

Det kan vara mycket behändigt att ha tillgång till en sådan möjlighet. Ibland har man inte direkt tillgång till filsystemet på servern och en webbaserad klient ger dig då möjligheter att administrera din databas.

Read more »

Category: databas, sql.

Kom igång med databasen SQLite

En guide för att stegvis komma igång med databasen SQLite och SQL. Guiden hanterar grunderna i SQLite och SQL. Vi skapar en enkel databas i SQLite och använder ett par verktyg för att jobba mot databasen.

Read more »

Category: databas, sql.

Boken: Speaking JavaScript

En bok om att komma igång med JavaScript som programmeringsspråk. Fungerar för nya programmerare såväl som för de som redan kan ett eller ett par programmeringsspråk.

Read more »

Category: bok.