Strukturera filer, kataloger och rättigheter i en webbplats

By . Latest revision .

Du skall skapa en Apache Named Virtual Host. Du får en färdig webbplats som har filerna i en icke-korrekt struktur. Din uppgift blir att flytta om filerna så att de ligger i en korrekt katalog- och filstruktur med rätt rättigheter.

När du är klar så använder du rsync över ssh för att flytta filerna till servern som kör den virtuella hosten.

#Förkunskaper

Du utfört uppgiften “Skapa en webbplats på en Apache Virtual Host”.

#Introduktion

De filer du skapar och använder i denna uppgiften skall du spara i ditt kursrepo i katalogen me/kmom02/mysite. De används för att redovisa uppgiften.

Skapa en fil, log.txt, och lägg den i katalogen ovan.

I uppgiften förutsätts att du genomför arbetet på din lokala arbetsstation och använder rsync över ssh för att föra över filerna till servern.

I uppgiften så får du en ostrukturerad webbplats. Du kopierar den på följande sätt.

# Ställ dig i kurskatalogen
rsync -av example/mySite/ me/kmom02/mysite/mySite/

Nu ligger dina filer i katalogen me/kmom02/mysite/mySite. Du skall nu skapa kataloger, radera och flytta om filer så att strukturen på mySite blir enligt den önskade strukturen.

#Krav

  1. Skapa en Apache Virtual Host mysite.linux.se. Spara config-filen som mysite.linux.se.conf. Kontrollera att du kommer åt webbplatsen med din webbläsare.

  2. Använd rsync över ssh för att föra över webbplatsen i me/kmom02/mysite/mySite till den virtuella hosten. Skriv kommandot du använder i loggen.

  3. I filen mySite/correct.txt finns lösningen på strukturen. Skapa och radera filer och kataloger och flytta runt de filer som finns för att uppnå rätt struktur på katalogen. Du behöver även ändra rättigheter. Alla ändringar gör du lokalt i ditt kursrepo. Varje kommando du gör sparar du i loggen.

  4. Använd rsync över ssh för att flytta över filerna och testköra i din virtuella host. Dubbelkolla att det fungerar genom att använda din webbläsare. Ta en skärmdump som visar när du använder webbläsaren för att komma åt webbplatsen http://mysite.linux.se/. Spara den som dump.png.

  5. Installera kommandot tree. Använd det och ta reda på exakt vilka parametrar som används för att skapa filen som ligger i mySite/correct.txt. Skriv svaret i din loggfil.

  6. Publicera dina svar enligt följande.

# Ställ dig i kurskatalogen
dbwebb publish mysite

Rätta eventuella fel som dyker upp och publicera igen. När det ser grönt ut så är du klar.

#Extrauppgift

Det finns ingen extrauppgift.

#Tips från coachen

Stressa inte. Kör det ihop sig så är det en bra taktik att börja om från början och göra om. Det går snabbare andra gången, och ännu snabbare tredje gången.

Lycka till och hojta till i forumet om du behöver hjälp!

#Revision history

  • 2016-03-15: (B, mos) Ändrade sättet att rsynca så filerna hamnar i rätt katalog.
  • 2015-06-29: (A, mos) Första utgåvan i samband med kursen linux.

Document source.

Category: webbprogrammering.