Installera Debian och Apache i VirtualBox

By . Latest revision .

Installera Debian som en server och kom igång och logga in på systemet med SSH.

#Förkunskaper

Du har installerat en labbmiljö motsvarande “Installera labbmiljön”. Du har jobbat igenom guiden “Installera webbplatser med Apache Virtual Hosts” och guiden “Kom igång med SSH-nycklar”.

#Introduktion

Se till att spara alla filer i katalogen på din dator. De används för att redovisa uppgiften.

Skapa en fil, log.txt, och lägg den i katalogen. I kraven nedan kallas denna fil för loggen. I filen skall du föra noteringar för din egen del. Det kan vara bra som minnesanteckningar, så går det enklare nästa gång du installerar ett liknande system.

En bra sak är att logga varje kommando du kör, så får du en logg som du kan titta tillbaka på. Det är lätt att glömma alla nya kommandon, så en logg för minnet blir bra.

Det finns ett par saker som du måste skriva i filen log.txt, det står isåfall i kraven nedan. Men i övrigt så skriver du anteckningar som du vill.

#Krav

 1. Installera Debian. Notera i loggen vilket namn du ger servern.

 2. Logga in på din server. Notera i loggen vilken ip-adress servern har.

 3. På servern, kör kommandot uname -a, notera svaret i loggen.

 4. Öppna en terminal på din arbetsstation. Använd SSH för att logga in på servern. När du är inloggad så kör du kommandot cowsay med en trevlig hälsningsfras. Ta en skärmdump av terminalfönstret som visar resultatet. Spara bilden i formatet PNG och lägg filen i samma katalog som loggfilen, döp den till ssh.png (använd små bokstäver i filnamnet, inte STORA).

 5. Spara innehållet av HTML-filen index.html som filen index.html i din katalog.

 6. Skapa en Apache Virtual Host me.linux.se. Spara en kopia av config-filen me.linux.se.conf i din katalog.

 7. Använd kommandot rsync för att överföra filen till rätt plats på din server i VirtualBox. Kontrollera att du kommer åt webbplatsen med din webbläsare. Notera ner rsync-kommandot i loggen.

 8. Öppna en terminal i VirtualBox, använd lynx för att öppna din nyligen skapade webbplats. Skriv kommandot du använder i loggen.

 9. Ta en skärmdump på terminalen som visar när du använder lynx för att komma åt webbplatsen. Spara den som dump.png. Spara bilden i formatet .png och använd små bokstäver i filnamnet.

 10. Lägg alla filer (log.txt, ssh.png, dump.png och me.linux.se.conf) som en del av din inlämning i Canvas.

#Tips från coachen

Stressa inte. Kör det ihop sig så är det en bra taktik att börja om från början och göra om. Det går snabbare andra gången, och ännu snabbare tredje gången.

Lycka till och hojta till i forumet om du behöver hjälp!

#Revision history

 • 2021-12-14: (A, efo) Första utgåvan i samband med kursen moln.

Document source.

Category: moln.