Kunskapsbanken
Artiklar, guider, tips och trix tillsammans med exempelprogram inom webbprogrammering och webbutveckling. Inläggen är listade i den ordning som de senast uppdaterats.
Artiklar, guider, tips och trix tillsammans med exempelprogram inom webbprogrammering och webbutveckling. Inläggen är listade i den ordning som de senast uppdaterats.
Guiden tar dig genom installation av det PHP-baserade MVC-ramverket CodeIgniter. Du får hjälp med de första stapplande stegen med modell, vy och kontroller som slutligen blir till en fungerande applikation i form av en gästbok med koppling till databasen MySQL.
CodeIgniter är ett PHP-ramverk för att enkelt och snabbt skapa kraftfulla webbapplikationer enligt MVC-strukturen (Model-View-Controller pattern).
Det finns en webbaserad labbmiljö där alla studenter kan skapa egna webbsidor med HTML, PHP och SQL. Detta inlägg beskriver översiktligt hur du som student kommer igång med denna labbmiljö. Inlägget avslutas med lite mer avancerade tips för dig som kommit igång och vet hur det här funkar.
Borde jag gzippa min HTML-sida eller ej, det är frågan. Det pratas en hel del om att man skall vårda resurserna och inte använda mer bandbredd än man behöver, att skicka mindre data över nätet. Tanken är i grund och botten att användarens upplevelse skall vara god, skickar man mindre data går det snabbare och användaren blir glad. Att komprimera mina webbsidor gör att mindre data skickas och tar mindre plats på nätet. Det är säkert bra för en mobil användare som har begränsningar i datatrafik och hastighet. Men gzip måste komprimeras och komprimeras upp, det kräver processorkraft. Fördelar och nackdelar, vilket är bäst?
Låt oss testa.
Ibland tar det lång tid att ladda en sida. Mer än nödvändigt. Men vad kan det bero på? Du kanske har hört någon säga “det är säkert databasen”, men du som är en erfaren webbprogrammerare vet att skjuta från höften är inte tillräckligt bra. Du vill gå till botten med problemet och dessutom vill du åtgärda det. Du vill ha koll och undvika att göra samma fel igen. Det är en inställning hos en riktig webbprogrammerare, vi skjuter inte från höften. Vi löser problem.
Alla som kodat i grupp, eller läst någon annans kod, förstår vikten av att följa en kodstandard. En kodstandard är regler och riktlinjer som anger specifikt hur man döper variabler, funktioner, klasser och metoder samt var måsvingarna skall finnas och hur man tabbar in koden. Det är budorden som bestämmer hur din kod skall skrivas.
Vikten av att följa en kodstandard går inte underskatta, eller överskatta. Bara gör det.
Effektiv formulärhantering kräver både kod och eftertänksamhet, speciellt om man skall göra många formulär. I PHP-ramverket Lydia, som vi använder i phpmvc-kursen, finns en PHP-klass för formulärhantering, CForm
. Detta är en tutorial som visar hur du kommer igång och använder den klassen, utanför Lydia. PHP-klassen CForm
hjälper dig att skapa HTML-formulär (HTML5), skriva ut dem till webbsidan, samt hantera validering av de postade HTML-formulären. Klassen CForm
är helt enkelt en samling PHP-kod som hjälper dig att jobba med formulär på ett säkert, användarvänligt, effektivt och storskaligt sätt.
HTML5 Boilerplate är en samling filer som kan vara en utgångspunkt när du skapar nya webbplatser. I koden kring HTML5Boilerplate så finns det samlat en stor kunskap om hur man bygger webbplatser, hur koden och strukturen kan se ut, lösningar på ofta förekommande frågor med mycket mera. Koden och lösningarna kring HTML5Boilerplate erbjuder en enkel väg in till “best-practice” om hur en webbplats kan se ut.
Här är en liten övning för att snabbt få överblick av vad du kan göra med jQuery. Du behöver ha grundläggande kunskaper i JavaScript och det är bra om du vet vad jQuery handlar om. Övningen är skriven som ett kursmaterial till kursen javascript så den gör vissa förutsättningar att du är bekant med den kursen.
Övningen innehåller ett antal kodexempel och förklaringar till dem. Gå igenom varje kodexempel för sig, läs jQuery’s manual, studera källkoden och fundera på hur du kan göra det bättre på egen hand. Sen testar du själv. Ungefär så, jobba igenom hela övningen och du får koll på hur du själv kan skapa både lightbox, galleri, slideshow och till slut en egen jQuery plugin.
Vad mer behöver du veta om jQuery :-P ?
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Det skulle kunna stämma in på denna bok där utgivningsdatumet sköts upp, gång på gång. Det såg ut att vara en bra bok för den som vill lära sig med om PHP och MVC-ramverk. Men, lever boken verkligen upp till sin titel?
En tjockare bok för den som vill ha en mer komplett vy över PHP och MySQL från början. Lite tyngre att läsa men mer komplett. Bra för den som är van vid programmering eller utveckling och för den som vill ha lite mer koll.