Kunskapsbanken
Artiklar, guider, tips och trix tillsammans med exempelprogram inom webbprogrammering och webbutveckling. Inläggen är listade i den ordning som de senast uppdaterats.
Artiklar, guider, tips och trix tillsammans med exempelprogram inom webbprogrammering och webbutveckling. Inläggen är listade i den ordning som de senast uppdaterats.
PHPUnit är ett ramverk för testning av PHP-kod. Det är en instans av arkitekturen xUnit för testramverk. Det hjälper dig med enhetstestning av din PHP-kod, så kallade unit tests.
Denna artikel visar hur du hittar PHPUnit på studentservern och hur du installerar det på din egen maskin.
Att testa sin kod är grunden i att leverera bra kod. För att underlätta kan man använda testramverk likt PHPUnit.
Denna artikel visar hur jag använder PHPUnit tillsammans med en av mina PHP-moduler. Jobba igenom artikeln och du lär dig grunden i hur man skapar unittester för PHP kod och i slutet kommer du bli varse vikten av code coverage.
När du väl har bekantat dig med grunderna i Anax MVC så kommer du till ett steg där det tar stopp i vad ramverket stödjer. Du behöver utöka det med egen kod och kanske skapa din egna modul som andra kan återanvända i sina egna ramverk.
Låt pröva hur det fungerar. Ta ditt egna ramverk, det som bygger på Anax MVC, och utveckla det med en ny modul, ett paket. Du skall göra en egen modul, som du lägger i ett eget GitHub repo och sedan publicerar som ett paket på Packagist.
Som en webbkodare kommer man i många fall i kontakt med den så kallade command line.
Command line interface (CLI) handlar om att via text ge datorn instruktioner, kommandon, om vad den ska utföra för uppgifter. T.ex ansluta till MySQL, klona ett gitrepo eller starta ett js-script. Men för att kunna göra detta på skolans server, via dess command line, behöver du först ansluta till servern via SSH.
Ramverk och MVC är nyckelord för en mer avancerad PHP-programmerare. I oophp-kursen byggde vi en enklare webbtemplate som skulle hjälpa oss att snabbare bygga webbplatser. Men, efterhand som webbplatserna blir större och mer komplexa så räcker den typen av struktur inte till, då behöver vi mer avancerade strukturer, det är här som ramverk och MVC kommer in.
Vi kan säga att det handlar om PHP-baserade och MVC-inspirerade ramverk och tanken är att uppgradera Anax till att bli ett sådant. Arbetsnamnet är Anax-MVC.
En bok för den som kan sin PHP-programmering och vill lära sig mer avancerade tekniker vilka är vardagsmat för den professionella webbprogrammeraren. En bok likt denna ger flera av grunderna i hur man kan tänka när man bygger mer avancerade webbapplikationer och den ger viss förståelse för hur ramverk kan byggas upp. Boken täcker även runt-omkring-saker som testning och dokumentation.
En bok för den som vill förädla sitt kunnande i konsten att programmera, skriva bra kod och göra rätt saker i programutvecklingsprojekt. Som tagglinen säger på boken – “En praktisk handbok i hur man konstruerar programvara”. En välfylld ooch “komplett” bok som man läser när man kommit förbi de första stapplande stegen på sin programmerarkarriär och vill veta hur man kan tänka när man skriver sin kod.
När du har lärt dig grunderna i PHP, och greppat PHP som objektorienterat språk, så kommer nästa steg – du vill använda ramverk för att bygga dina webbplatser och webbappar. Om du dessutom vill förstå ramverkens uppbyggnad, så behöver du en terminologi och förståelse för konstruktioner som många ramverk bygger på.
Här är en översikt av några av de mer viktiga konstruktionerna i PHP som du bör ha koll på när du ger dig in i en värld av ramverk.
Guiden hjälper dig att komma i gång med PHP PDO och MySQL genom att bygga upp en webbapplikation kring en filmdatabas. Stegvis skapar du ett gränssnitt som jobbar mot databasen och ställer de vanliga frågorna för utsökning av objekt, skapa nya objekt, radera objekt och uppdatera informationen om ett objekt. När du är klar kan du applicera koden för din filmdatabas mot en annan databas, förfarandet är detsamma och guiden ger dig grunderna till en databasdriven webbplats, oavsett det är en filmdatabas eller webbshop.
Programmeringsfilosofier, eller programmeringsprinciper, är viktiga när man bygger större system och när man behöver värderingar, tips och trix, som hjälper en att ta beslut om hur man skall skriva sin kod.
Man behöver helt enkelt lite råd, något att hålla sig i, något som ger vägledning i vad som är rätt eller fel.