Känsla

Ofta när vi lägger till färg på en webbplats är det för att tillföra webbplatsen en specifik känsla. Ska det vara en stram och sober webbplats för en advokatbyrå använder vi kanske mörkblå och guld. Skapar vi en webbplats för en höstmarknad kanske vill vi att färgarna speglar höstens färger med orange, röd och grön. Eller skapar vi en webbplats för ett 90-tals rave kanske neongul och -grön passar bättre.

Om vi utgår från våra färgscheman men baserar grundfärgen på vilken känsla vi vill skapa har vi stora möjligheter för att skapa exakt den känslan vi vill ha på våra webbplats. Låt oss titta på exemplen: Stram advokatbyrå, höstmarknad och 90-tals rave.

För advokatbyrån utgår vi från CSS färgen ‘Gold’ med hex-värdet #ffd700. Vi väljer här att vi vill skapa en sida med kontraster och väljer därför ett komplement färgschema för vår advokatbyrå.

För höstmarknaden vill vi skapa en lugn och harmonisk sida som speglar höstens färgar. Vi väljer därför ett analogt färgschema med utgångspunkt i en den orangea färgen #cc4a04.

För vårt 90-tals rave utgår vi från CSS färgen ‘Fluorescent Yellow’ med hex-värdet #ccff00. Sedan väljer vi att frångå de fördefinierade färgscheman från tidigare, men väljer en halvan från ett analogt färgschema och sedan andra halvan från ett komplement färgschema. Då får vi med en bra neongrön färg och blandar detta med en lila färg som kompletterar vår neongula. Så länge vi är medvetna om våra val av färgar och ändå baserar de på färgcirkeln kan vi blanda färgscheman på detta sättet.

See the Pen on CodePen.

Känsla

#Revision history

  • 2018-10-19: (A, efo) Första versionen.

Document source.