Vad tjänar en Webbprogrammerare?
Hur mycket tjänar man som nyutexaminerad Webbprogrammerare? Det är en fråga som man vill ha svar på, oavsett om man nu är nyutexaminerad och skall söka sitt första jobb, eller om man som gymnasiestudent funderar på sitt framtida karriärval.
Så, hur mycket tjänar man då? För att få ett svar på frågan så kontaktade jag mina utexaminerade BTH Webbprogrammerare och frågade dem om deras ingångslöner. Dessutom kikade jag i en nyligen släppt undersökning för att att få en känsla för vad man tjänar efter fem år som Webbprogrammerare.
Inför min undersökning så gjorde jag följande gissning om löneläget.
Jag gissar att ingångslönen ligger runt 22-28 kSEK i mindre städer och 26-32 KSEK i större städer. Löneutvecklingen är stark de första åren och medellönen når man troligen efter cirka 5 år kring 35-42 kSEK.
Befattning, inriktning, typ av företag, hur många gånger man byter jobb, specialistkunskap, storstad eller ej, hur duktig, lojal och “nyttig” man är – är alla faktorer som påverkar lönen och lönestegringen. Lönesättningen är helt enkelt personlig.
Då skall vi se hur bra jag gissade.
Uppdatering februari 2018
När jag dubbelkollat med de nyutexade studenter som gått ut de senaste åren så känns det som ingångslönen ligger kring 28 kSEK. Några får mer, upp till 30 kSEK.
Lättare få högre lön i storstäder än i mindre orter. Några stora arbetsgivare håller nere ingångslönerna med ett par tusenlappar.
De som jobbat ett par år, 3-5 år, kommer upp i löner 35-45 kSEK. Enklast att få upp sin lön är att byta jobb eller argumentera för löneglidning (mer ansvar, förändrade arbetsuppgifter) utanför vanligt avtal om årlig löneökning.
En arbetsgivare som vill anställa en webbprogrammerare som har 3-5 års erfarenhet får troligen betala mellan 35-45 kSEK.
Allt baseras på samtal jag haft med gamla studenter.
#Löneläge för nyutexaminerad Webbprogrammerare
Jag frågade mina nyutexaminerade Webbprogrammerare om deras ingångslön. De fick välja på löner mellan 22.000 och 30.000 eller mer, i steg om 1.000 kronor. Resultatet visas i diagrammet nedan.
Ingångslönen är relativt jämnt spridd mellan 23 kSEK till mer än 30 kSEK.
Faktorer som påverkar ingångslönen är:
- Provanställning eller ej.
- Har du examen eller ej.
- Har du jobbat tidigare, har du erfarenhet?
- Vad skall du jobba med, vad är din huvudsakliga syssla, befattning.
- Typ av företag, stort, litet, start-up, statligt, kommunalt.
- Storstad eller mindre stad.
#Stark löneökning under de första fem åren
Vi pratade lite om löneökningen i chatten och jag fick följande kommentarer.
ingångslönen är typ det viktigaste.. löneökning är sämsta sättet att öka lönen med
viktigt att kolla om praxis på företaget är att öka lönen efter provanställning och bonusar kan ta å dra i en löneförhandling
löneökning via årlig procentmekk är sämst
Jag fick fler kommentarer som inte förväntade sig en stor löneökning.
men att löneutvecklingen skulle vara stark vet jag inte om man kan garantera, vi har genom kollektivavtal nu ~2.3% ökning per år (med lite utrymme på båda hållen)
så även om man skulle beräkna enligt bästa möjliga utveckling så landar jag runt typ 32k efter 5 år
men vem vet, fem är är en lång tid
Här får jag hålla med om att den vanliga löneökningen inte är tillräcklig för att nå till 35 kSEK inom fem år. Men, jag tittar själv tillbaka på min egen löneökning som nyutexaminerad och jag jämför med de som jag själv anställt och lönesatt när jag var chef över programutvecklare.
Så här kommenterade jag i chatten.
22:14 <@mos> man behöver nån särskild anledning för att få ett lönehopp, nya ansvar, nya roll, eller bara säga att man är en “felsits” och behöver en lönejustering utanför den normala löneökningen
22:14 <@mos> lönejustering är bra, lyckas chefen få till det så går det utanför den vanliga lönepotten, dessutom.
22:21 <@mos> de kommer att ge dig nya titlar (systemarkitekt) och ansvar som innebär löneökningar vid sidan om potten. Annars sitter du med en lön, säg knappt 30, om 3 år och då kommer du få jobb på vilket ställe som helst och de kommer lätt erbjuda dig en lön på 35. Så företaget måste nog hitta sätt att höja lönen utanför avtalet, det kan de göra när man får nya roller. Löneglidning, ökning utanför avtalet
En bra lön förtjänar man, den kommer inte gratis. Så är alltid min grundtanke. En bra lön är inte en rättighet, det är någon man jobbar hårt för att få.
För att hjälpa chefen att höja lönen så finns här följande enkla tips.
- Omförhandla lönen när du går från provanställning till fast tjänst.
- Mer lön när du tar ut din examen.
- Byter du roll? Det kan ge tillskott till lönen. Får du mer ansvar? Mer lön.
- Använd dina utvecklingssamtal och fråga vad du behöver utveckla för att din lön skall höjas.
- Säg att du är en felsits. I förhållande till andra ligger du lågt. Men det är alltid riskfyllt att jämföra med andras löner.
De största löneökningarna kan du få utanför den traditionella potten. Det får du när chefen vill värna om din lön, för att du är viktig. Då kommer chefen att finna ett sätt att höja din lön. Det kan hända om du är duktig och visar att du är nyttig för chefen, arbetsgruppen och företaget.
Förutsatt att du har en lyhörd chef som uppskattar din gedigna och stabila insats för företaget.
Alternativet att söka nytt jobb finns alltid. Tycker du att lönen är för låg, och resten av din arbetsmiljö väger inte upp den låga lönen, då söker du ett annat jobb. Med två-tre års erfarenhet har du plötsligt ett helt annat förhandlingsläge när du blir erbjuden ett jobb.
Så, den enklaste vägen till hög lön är att flytta till en storstad och byta jobb med 3 års intervaller.
Om man nu anser att lönen är det allra viktigaste.
#Löneläge som Senior Webbprogrammerare
När du jobbat i branschen i fem år så kan vi kalla dig Senior Webbprogrammerare. Det få bli en titel som säger att du varit med och kan en hel del.
I en nyligt publicerad undersökning från analysföretaget Eastbrook, presenteras en IT-lönebarometer för 2014. Från den plockar vi följande relevanta lönenivåer.
I undersökningen fanns det inte med en specifik befattning som hette Webbprogrammerare. Därför sätter jag den titeln i storleksläget med lönen för programmerare och systemutvecklare. Att vara Webbutvecklare kan innebära en mindre tekniskt krävande arbetsuppgift och det är troligen därför som den hamnar under löneläget för Systemutvecklare och Programmerare.
Det är rimligt att jämföra en Webbprogrammerare med titlarna Programmerare och Systemutvecklare. Enligt min egen bedömning.
Titlarna kan alltså sätta din lön i ett visst löneläge. Det kan vara viktigt att veta om. De snittlöner vi ser i undersökningen är från 38 kSEK (Webbutvecklare) och uppåt. Min egen gissning på ett löneläge om 35kSEK till 42kSEk efter fem år är nog inte helt fel.
Väljer du en chefskarriär, projektledare eller en konsultkarriär, så kan din lön ligga ett par snäpp högre upp.
Men, som vi sa tidigare, lönen är helt individuell, att jämföra lönen ger oss bara ett visst hum, ett riktmärke om vad ett rimligt löneläge kan vara.
#Webb är hett i lönepåslagen
Enligt undersökningen så är det kompetenser inom webb som ger mest lönepåslag. De som ligger i topp är följande kompetenser.
- Sökmotorer
- Mobilappar
- Content Management Systems
- Web Content Development
Detta är alltså de kompetenser som fått högst löneökning under året som gått. Visst ser det bra ut för en framtida Webbprogrammerare?
#Avslutningsvis
Håller du med om löneläge och utsikt till löneökning eller har du tips och trix som underlättar argumentationen vid lönediskussionerna? Diskutera i så fall i forumet, det finns en egen tråd kopplad till denna artikel.
Nu har du i alla fall fått en orientering om vad som väntar dig i din karriär som Webbprogrammerare.