Nytt och Noterat
Kortare blogginlägg om vad som händer på dbwebb.se, kurserna samt webbprogrammering och webbutveckling med HTML, CSS, JavaScript, PHP och SQL i allmänhet.
Kortare blogginlägg om vad som händer på dbwebb.se, kurserna samt webbprogrammering och webbutveckling med HTML, CSS, JavaScript, PHP och SQL i allmänhet.
Det låter som jag upprepar mig, när jag nu igen, med ansökningssiffror inför vårterminen 2014 i handen, säger att kurspaketet är fortsatt attraktivt och söktrycket till kurspaketet “Databaser, HTML, CSS, JavaScript och PHP (30hp)” är fortsatt ökande. Men jag upprepar mig gärna när det är så glada nyheter. När antagningen inför vårterminen stängde så visar det sig att 939 har sökt till kurspaketet varav 339 i förstahand (all-time-high) och av dessa är 28% kvinnliga sökanden. Det är extra kul att se så många kvinnliga sökanden till en nisch som delvis är så teknisk och programmeringsinriktad.
Fortsätt läsa om du vill veta mer om ansökningssiffror och lite om den nationella debatten om distansutbildningar och MOOC.
Det är inte den elaka läraren som har kastat ut dig från kursen iallafall, bara så att du vet.
Nej, det här handlar om hur webbläsarna hanterar “Mixed content”. Det sker när webbplatsen du besöker anges med https: och den i sin tur laddar innehåll via http: och detta är precis det som sker på läroplattformen Its Learning när du klickar på länkarna för att visa upp kursmaterialet.
WonderLAN är ett årligt återkommande lan som anordnas av student- och datorföreningen Mammas Källare vid BTH. Höstlanet går av stapeln den 11-14 oktober 2013 och det är nu dags att anmäla sig. Det kostar 180 pix per person och det riktar sig till både högskolestudenter, gymnasie- och högstadieungdomar och andra intresserade.
Till kommande träff så vankas det spelturneringar i League of Legends, StarCraft II, MarioKart och Minecraft. När du tröttnat på att spela så kan du bege dig till en traditionell spelhörna där det finns konsol- och brädspel.
Du som vill bli webbprogrammerare och webbutvecklare kan nu anmäla dig till kurspaketet “Databaser, HTML, CSS, JavaScript och PHP” inför antagningen till vårterminen 2014, det finns som vanligt tre studietakter att välja mellan, kvartsfart (en kurs per termin), halvfart (två kurser per termin) och helfart (alla fyra kurserna på en termin). För att anmäla dig så går du direkt till antagning.se och söker efter “Databaser, HTML, CSS, JavaScript och PHP” för våren 2014.
Vill du veta vad du ger dig in på? Här följer lite bakgrundsfakta.
Om det nu går lite vingligt för ramverket CodeIgniter, så går det desto rakare för WordPress och Drupal och de två företagen som är skapade kring dem, Automattic och Acquia. Ibland undrar man om Matt Mullenweg, skaparen till WordPress, och Dries Buytaert, skaparen till Drupal, funderade på vad de gav sig in på när de på sin skoltid i college lade grunden till två av de mest kända CMS:en.
CodeIgniter är till salu. Ett av de mer välkända opensource-projekten inom PHP och MVC-ramverk bjuds nu ut till försäljning och man inser att det inte bara är guld och gröna skogar kring ett sådant projekt. Enligt EllisLab, som driver CodeIgniter, är anledningen till försäljningen att verksamheten kring CodeIgniter inte passar in i deras affärsmodell. Det kan säkert stämma, men det är inte heller svårt att tänka sig hur mycket jobb det ligger bakom att utveckla, underhålla och hantera ett av världens mer populära ramverk.
Kursen oophp är nu på väg att utvecklas i en version 2. Under hösten 2013, med start idag, släpps kursmomenten efterhand. Du kan se senaste status på kursens hemsida.
Den gamla trotjänaren, numer kallad “oophp version 1”, påbörjade sin tjänstgöring höstterminen 2009 och har fram till och med vårterminen 2013 givits både på campus och på distans.
Så, då var det måndag igen och snart startar höstterminen 2013. Som vanligt har jag en hel del att göra inför terminsstarten och dessa sista veckor i augusti brukar jag städa lite bland kurserna och materialet. Jag har en att-göra-lista helt enkelt, innan jag känner mig redo för en ny säsong.
Det finns ett par saker som du som student kan tänka på också, gammal som ny. Jag listar ned dem här så blir det smidigare att komma igång.
Vi är mitt i sommaren när antagningsbeskeden anländer till de som antagits till höstens kurspaket i Databaser och Webb (dbwebb). Om du har några frågor kring kurspaketet så börja att läsa “Hur fungerar kurspaketet”, kika sedan i högerkolumnen så finns det mer läsvärt om kurspaketet och kurserna. Strandläsning helt enkelt.
Kurspaketet är fortsatt attraktivt och söktrycket till kurspaketet “Databaser, HTML, CSS, JavaScript och PHP (30hp)” har varit konstant och ökande under de tre terminer det har funnits. Det närmar sig nu första antagningsomgången inför hösten och inför det skall BTH bestämma hur många man väljer att ta in till kurspaketet. Det är i skrivande stund inte fastslagit exakta siffror. Men låt oss så länge kika lite på hur söktrycket har varit på alla dbwebb-kurser under årens lopp.