Var finns alla videor och streams?

  • Författare
  • Meddelande
Online
Användarvisningsbild

mos

dbwebb

  • Inlägg: 11198
  • Blev medlem: 10 nov 2011, 09:52
  • Ort: Ronneby / Bankeryd

Var finns alla videor och streams?

Inlägg29 aug 2018, 16:44

Vi har valt att använda en youtube-kanal för allt som är videorelaterat.

Vi streamar normalt följande tider:
- Måndag kl 13-14 (genomgång kurs 1)
- Tisdag kl 13-14 (genomgång kurs 2)
- Onsdagar kl 10-12 (föreläsning kurs 1)
- Onsdagar kl 13-15 (föreläsning kurs 2)

Under läsperiod 1 (sep-okt) är kurs 1 python och kurs 2 är htmlphp.

Introveckan har sitt egna schema för streams.

Alla streamar sparas i spellistan "Streamade föreläsningar/genomgångar 2018/2019". Det kan ta mellan 1h-4h innan vi klickar på knappen och publicerar streamen, beror på vad vi sysslar med när streamen är klar, och om vi minns att knappen måste tryckas på.

Normalt är nästa stream alltid schemalagd så man kan se när den är och vad den skall innehålla. Man ser alltid info om nästa stream via kanalens förstasida (förutsatt att vi har planerat in den, ibland glömmer vi).

Man kan pausa och backa i en stream, det kan vara behändigt om man inte hänger med.

När vi lägger upp våra streams så försöker vi tagga dem med tider för när de startar och tidstagga när visst innehåll börjar. Man ser eventuella tidstaggar i beskrivningen om videon. Vi gör detta så det blir enklare att hitta i streamen i efterhand. Vi gör ingen efterbearbetning av streamarna, inga flashiga intron eller coola avslut, inga klipp eller redigeringar. Normalt börjar vi sända 15 minuter innan sändningen börjar på riktigt (akademisk kvart, även i en stream). Vi stänger heller inte av streamen när vi har rast. Ibland förekommer det mellansnack under rasterna, olika lärare gör på sitt sätt.


Det finns en spellista "Välkommen till Webbprogrammering ht2018" med diverse bra att ha välkomstvideor som passar både campus/distans/kurspaket. Kika igenom dem.


Om man tycker en lärare är lite långsam så kan man spela upp videon i hastighet 1.25 eller 1.5. Så brukar jag göra när jag tittar på videor och det kan funka när man vill det skall gå lite fortare.


Övriga videor som används i kursmaterial finns oftast organiserade inom varje kursmoment och dess instruktion. Det kan vara lösa videor, eller organiserade i spellistor. Själva filmerna finns helt enkelt någonstans på kanalens sida. Efterhand så försöker vi organisera alla videor för en kurs i en samlingslista, men det är nytt och pågående arbete. Här är ett exempel på en samling för oophp-kursen. Räkna inte med att något sådant finns. Förutom streams och spellistan för streams så hittar man enklast videor via respektive kursmomentets instruktion.


Som verktyg för att spela in videor (och streama till youtube) använder vi OBS Studio (opensource), vi har enkla kameror som Logitech c930 (ca 700 SEK) och mikrofon är Rode Podcaster (lite dyrare 3kSEK med stativ). I salen när vi streamar har vi någon form av trådlös mikrofon kopplad till datorn. Vissa variationer av tekniken förekommer, men det är i princip hemmabygge av oss själva. Det är ofta enklare kontorsdatorer vi använder. Det finns inget produktionsteam som gömmer sig bakom tekniken. Kan själv, på gott och ont.

När du själv (distansstudenter) lämnar in dina projekt i kurserna så kommer du ombedas spela in en video där du presenterar ditt projekt. Då kan OBS vara en bra kompis. Som alternativ kan man presentera via hangout i realtid.
...
..:
.... /mos

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 10 gäster