Bra att ha inställningar - Atom

  • Författare
  • Meddelande
Användarvisningsbild

mos

dbwebb

  • Inlägg: 10972
  • Blev medlem: 10 nov 2011, 09:52
  • Ort: Ronneby / Bankeryd

Bra att ha inställningar - Atom

Inlägg18 feb 2016, 11:50

Det finns säkert många bra inställningar man kan göra i Atom, eller plugins man kan använda.

Här är några av de som jag själv använder.

Keymap keymap.cson (Menu: Edit -> Open Your Keymap)
Kod: Markera allt
'atom-workspace atom-text-editor':
    'alt-right': 'editor:move-to-end-of-line'
    'shift-alt-right': 'editor:select-to-end-of-line'
    'alt-left': 'editor:move-to-beginning-of-line'
    'shift-alt-left': 'editor:select-to-beginning-of-line'

'body':
  'ctrl-tab': 'pane:show-next-item'
  'ctrl-shift-tab': 'pane:show-previous-item'


När man är programmerare så tillbringar man ju en stor del av dagen i editorn så det finns all anledning att lägga tid på att göra den upplevelsen så bekväm och effektiv som möjligt.

Fler tips?
...
..:
.... /mos
Användarvisningsbild

Allinrep

dbwebb

  • Inlägg: 1124
  • Blev medlem: 03 sep 2012, 09:19
  • Ort: Portugal (tillfälligt)

Re: Bra att ha inställningar - Atom

Inlägg18 feb 2016, 13:01

Inget tips, men fråga... Jag hittar inte hur man fixar ett kortkommando för Toggle Soft Wrap. I min vanliga text editor använder jag den knappen ofta, men det verkar inte finnas någon knapp för det i Atom eller ens någon möjlighet att skapa den.
Användarvisningsbild

mos

dbwebb

  • Inlägg: 10972
  • Blev medlem: 10 nov 2011, 09:52
  • Ort: Ronneby / Bankeryd

Re: Bra att ha inställningar - Atom

Inlägg18 feb 2016, 13:09

Ser ut som svaret finns här för hur man togglar soft wrap.
Jag har det i View-menyn och har inte lagt in en keymap till den.
https://discuss.atom.io/t/toggle-soft-w ... ing/2643/2
...
..:
.... /mos
Användarvisningsbild

Allinrep

dbwebb

  • Inlägg: 1124
  • Blev medlem: 03 sep 2012, 09:19
  • Ort: Portugal (tillfälligt)

Kortkommando till Soft Wrap, visuell radbrytning

Inlägg18 feb 2016, 13:28

Där ser man, den här gången funkar det.

keymap.cson (Menu: File -> Keymap...)
Kod: Markera allt
'atom-text-editor':
  'f10': 'editor:toggle-soft-wrap'

foiki

php-guru

  • Inlägg: 92
  • Blev medlem: 31 aug 2013, 01:22
  • Ort: Göteborg

Re: Bra att ha inställningar - Atom

Inlägg22 feb 2016, 19:25

mos skrev:
Kod: Markera allt
'atom-workspace atom-text-editor':
    'alt-right': 'editor:move-to-end-of-line'
    'shift-alt-right': 'editor:select-to-end-of-line'
    'alt-left': 'editor:move-to-beginning-of-line'
    'shift-alt-left': 'editor:select-to-beginning-of-line'

'body':
  'ctrl-tab': 'pane:show-next-item'
  'ctrl-shift-tab': 'pane:show-previous-item'



Jag kör på dessa keybindingsen, snarlika mos.
Kod: Markera allt
'atom-text-editor':
    'alt-right': 'editor:move-to-end-of-line'
    'shift-alt-right': 'editor:select-to-end-of-line'
    'alt-left': 'editor:move-to-beginning-of-line'
    'shift-alt-left': 'editor:select-to-beginning-of-line'

'body':
  'ctrl-tab': 'pane:show-next-item'
  'ctrl-shift-tab': 'pane:show-previous-item'
  'alt-1': 'window:focus-pane-on-left'
  'alt-2': 'window:focus-pane-on-right'
  'alt-shift-1': 'pane:split-left',
  'alt-shift-2': 'pane:split-right',


I min config.cson kör jag med dessa inställningarna (detta är bara de viktigaste, blev lite mycket med alla):
Kod: Markera allt
  editor:
    backUpBeforeSaving: true
    fontSize: 16
    preferredLineLength: 82
    scrollPastEnd: true
    showLineNumbers: true
    softWrap: true
    softWrapAtPreferredLineLength: false
    tabLength: 4
Design no need
Lös det.
Användarvisningsbild

Allinrep

dbwebb

  • Inlägg: 1124
  • Blev medlem: 03 sep 2012, 09:19
  • Ort: Portugal (tillfälligt)

Ta bort autocomplete

Inlägg17 mar 2016, 13:36

För att stänga av autocomplete måste man gå in i specifika Settings för paketet autocomplete-plus.

Settings [Ctrl + ,] → Packages → autocomplete-plus → Settings

"Show Suggestions On Keystroke" är funktionen jag vill stänga av. Den ligger överst.

Annars kan man gå till config.cson (File > Config...) och lägga till de här raderna:
Kod: Markera allt
  "autocomplete-plus":
    enableAutoActivation: false
Användarvisningsbild

Allinrep

dbwebb

  • Inlägg: 1124
  • Blev medlem: 03 sep 2012, 09:19
  • Ort: Portugal (tillfälligt)

Ta bort autocomplete, del 2

Inlägg17 mar 2016, 15:01

Autocomplete för paranteser och citationstecken ligger i paketet bracket-matcher.

Settings [Ctrl + ,] → Packages → bracket-matcher → Settings
"Autocomplete Brackets"
"Autocomplete Smart Quotes"

config.cson (File > Config...)
Kod: Markera allt
  "bracket-matcher":
    autocompleteBrackets: false
    autocompleteSmartQuotes: false


Äntligen kan jag skriva kod ifred utan att behöva sudda ut saker hela tiden! Men det finns ändå lite smidiga funktioner inbyggda angående paranteser, se manualen om Brackets. Ctrl + m för att hoppa till den andra paranteshalvan, det kan vara användbart.

Hm. En helt ny värld öppnade sig nu när jag hittade att det finns inställningar per paket också.
Användarvisningsbild

Allinrep

dbwebb

  • Inlägg: 1124
  • Blev medlem: 03 sep 2012, 09:19
  • Ort: Portugal (tillfälligt)

Unix radbrytningar

Inlägg17 mar 2016, 15:34

För att använda radbrytningar \n Unix style i Windows:

config.cson (File > Config...)
Kod: Markera allt
  editor:
    defaultLineEnding: "LF"



Uppdatering HT17: I senare versioner av Atom så ligger detta i paketet line-ending-selector istället.

Kod: Markera allt
  "line-ending-selector":
    defaultLineEnding: "LF"
Användarvisningsbild

litemerafrukt

troubleshooter

  • Inlägg: 262
  • Blev medlem: 01 sep 2015, 09:27
  • Ort: Lund

Re: Bra att ha inställningar - Atom

Inlägg28 mar 2016, 12:30

För att kunna ha flera konfigurationer, tex för olika projekt, på samma installation av Atom använder jag korta bash-skript för att sätta en tillfällig ATOM_HOME enviroment. Funkar på osx, nästan säkert på linux och kanske i windows.

1. Kopiera katalogen ".atom" till en ny katalog, tex ".hobbyatom" så utgår du från din vanliga konfiguration.
2. Gör ett litet enkelt skript, tex "hobbyatom.bash", nånstans i din $PATH:
Kod: Markera allt
#!/usr/bin/env bash
export ATOM_HOME="$HOME/.hobbyatom/"
atom

3. Nu kan man starta atom med "hobbyatom.bash" och konfigurera för att använda andra paket och themes och den konfigurationen sparas i katalogen ".hobbyatom" istället. Öppna filer och projektkataloger sparas också serparat i den nya konfigurationen.
Användarvisningsbild

Allinrep

dbwebb

  • Inlägg: 1124
  • Blev medlem: 03 sep 2012, 09:19
  • Ort: Portugal (tillfälligt)

Alt+Gr i Windows

Inlägg23 aug 2016, 09:51

Finns en annan tråd om att kunna skriva Alt+gr-kombinationer i Windows.

För mig funkar baskslash (\) när jag har den här key bindingen:

keymap.cson (Menu: File -> Keymap...)
Kod: Markera allt
'atom-text-editor':
  'ctrl-alt-=': 'native!'


Uppdatering HT17: I en ny installation av Windows och Atom har jag inte stött på problemet med \ så det behövs nog inga speciella inställningar för det längre.
Användarvisningsbild

litemerafrukt

troubleshooter

  • Inlägg: 262
  • Blev medlem: 01 sep 2015, 09:27
  • Ort: Lund

Re: Bra att ha inställningar - Atom

Inlägg02 okt 2016, 18:17

När jag editerar php vill jag gärna ha närmare till '$' för att skriva variabler. Jag vill också ha ett kortkommando för att hoppa till slutet av raden och lägga till ett ';'.

Så här har jag löst det:

Jag har lagt till två kommandon i init.coffee:
Kod: Markera allt
atom.commands.add 'atom-text-editor',
    'custom:insert-dollar': ->
        atom.workspace.getActiveTextEditor()?.insertText('$')
atom.commands.add 'atom-text-editor',
    'custom:insert-semicolon': ->
        atom.workspace.getActiveTextEditor()?.moveToEndOfScreenLine()
        atom.workspace.getActiveTextEditor()?.insertText(';')

Det första kommandot skriver helt enkelt in '$' på markörens position. Det andra kommandot placerar först markören i slutet av raden och lägger sedan till ett ';'

Sedan mappar jag dessa till två snabba tryck på kolon (', ,') för att få '$' och två snabba semikolon ('; ;') för att få semikolon i slutet av raden.

keymap.cson:
Kod: Markera allt
'atom-text-editor':
    ', ,': 'custom:insert-dollar'
    '; ;': 'custom:insert-semicolon'
Användarvisningsbild

litemerafrukt

troubleshooter

  • Inlägg: 262
  • Blev medlem: 01 sep 2015, 09:27
  • Ort: Lund

Re: Bra att ha inställningar - Atom

Inlägg27 okt 2016, 13:50

Fler bra-att-ha macron:

När jag editerar vill jag ibland snabbt kunna lägga till en rad ovanför eller under. Fast utan att markören flyttar sig från sin position på nuvarande rad. Jag hittade inget kortkommando för detta i atom så jag skrev ett par egna.

init.coffee:
Kod: Markera allt
atom.commands.add 'atom-text-editor',
    'custom:insert-new-line-below': ->
        cursorPosition = atom.workspace.getActiveTextEditor()?.getCursorBufferPosition()
        atom.workspace.getActiveTextEditor()?.insertNewlineBelow()
        atom.workspace.getActiveTextEditor()?.setCursorBufferPosition(cursorPosition)
atom.commands.add 'atom-text-editor',
    'custom:insert-new-line-above': ->
        cursorPosition = atom.workspace.getActiveTextEditor()?.getCursorBufferPosition()
        atom.workspace.getActiveTextEditor()?.insertNewlineAbove()
        atom.workspace.getActiveTextEditor()?.setCursorBufferPosition([cursorPosition['row'] + 1, cursorPosition['column']])


keymap.cson:
Kod: Markera allt
'atom-text-editor':
    'ctrl-enter': 'custom:insert-new-line-below'
    'shift-ctrl-enter': 'custom:insert-new-line-above'

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 11 gäster