Hur jag utvecklar på min Windowsburk

  • Författare
  • Meddelande
Användarvisningsbild

litemerafrukt

troubleshooter

  • Inlägg: 262
  • Blev medlem: 01 sep 2015, 09:27
  • Ort: Lund

Hur jag utvecklar på min Windowsburk

Inlägg11 sep 2017, 10:49

Efter att ha använt macOS för studierna under två år behövde jag byta till windows i somras. Jag har sett att många har problem med webbutveckling på windows och speciellt med lsw (linux subsystem for windows). Då jag inte upplever mer problem med att utveckla på min windowsmaskin med lsw än vad jag upplevde på min unix-burk tänkte jag dela lite tankar om hur jag arbetar med webbutveckling på windows.

(lsw/bash för windows gör det trevligare att webutveckla på windows men det är fortfarande en windowsburk, kämpa inte emot att det är en windowsburk, använd windowsversioner av verktygen när det finns och bash när du måste).

* Det är bra att förstå ungefär vad lsw/bash för windows är och inte är. Det finns massor av videor angående detta, microsoft själva har en stor uppsättning. Själv tycker jag denna av Scott Hanselman är bra: https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q= ... ne0nOXYvpA.

* Installera ett bättre terminalprogram än det som följer med windows. Jag föredrar cmder (http://cmder.net/) eller hyper (https://hyper.is/).

* Installera Visual Studio inklusive verktyg för versionshantering (git). Jag gjorde det dag ett och tror att det drog in en del verktyg som som har underlättat för mig i cmd. (Det är ungefär som att du på en macOS-burk installerar xcode trots att du förmodligen aldrig kör xcode som webbutvecklare.)

* Tänk på att bash i lsw kommer åt windows filsystem men inte tvärtom. Detta innebär att allt du ska arbeta med ska ligga på din windows HD, du kommer åt filerna under /mnt/c. Det innebär också att när du vill editera inställningsfiler i lsw är det lättast om du använder en terminaleditor genom bash som nano eller vim.

* Vill du sätta upp apache+php+mysql i lsw som alternativ till XAMPP så följ en guide för att sätta utvecklingsmiljön på en linux-maskin med apt-get (lsw är i stort sett kompatibelt med ubuntu 16.04). Jag kör min php-utvecklingsmiljö på det viset och det fungerar fint.

* Föredra windows cmd framför bash. Jag kör alla verktyg som kan köras i cmd i cmd då jag upplever att det fungerar snabbare och bättre. Git, node, npm, composer, phpmd, phpcs, phpunit, python, make osv osv fungerar finfint på windows. Bara de verktyg som absolut måste köras i bash, som dbwebb, kör jag i lsw.

* Det kommer att bli många dubbla installationer, tex att du har git både i windows och i lsw/bash. Bara att acceptera. Verktygen kan dela på inställningar om du lägger inställningsfileran i windowsdelen så det är inget stort besvär.

* Installera en pakethanterare för windows och lär dig att använda den. Jag använder https://chocolatey.org/ och upplever att det fungerat smidigt.

* Tänk på att om du exempelvis vill köra externa linters i din editor så kör din editor under windows. Därför är det enklast att ha dessa installerade i windows. Det verkar finnas workarounds för att köra dessa genom lsw men plåga dig inte i onödan.
Användarvisningsbild

mos

dbwebb

  • Inlägg: 11177
  • Blev medlem: 10 nov 2011, 09:52
  • Ort: Ronneby / Bankeryd

Re: Hur jag utvecklar på min Windowsburk

Inlägg11 sep 2017, 11:07

litemerafrukt skrev:* Föredra windows cmd framför bash. Jag kör alla verktyg som kan köras i cmd i cmd då jag upplever att det fungerar snabbare och bättre. Git, node, npm, composer, phpmd, phpcs, phpunit, python, make osv osv fungerar finfint på windows. Bara de verktyg som absolut måste köras i bash, som dbwebb, kör jag i lsw.

* Installera en pakethanterare för windows och lär dig att använda den. Jag använder https://chocolatey.org/ och upplever att det fungerat smidigt.


Nånstans i mitt bakhuvud finns en plan att göra så att dbwebb-kommandot kan köras i Windows vanliga terminal, som en del i en plan att delvis undvika behovet av en extra bash-terminal på Windows. Den planen bygger på att Windows-versioner av Unix-kommandon installeras med Chocolatey. Har dock inte testat den planen än, den ligger till sig och jag är inte säker på att planen håller/är klockren.
...
..:
.... /mos

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 7 gäster