29/2 - Seminarie och Workshop i Drupal med Itangalo

 • Författare
 • Meddelande
Online
Användarvisningsbild

mos

dbwebb

 • Inlägg: 11154
 • Blev medlem: 10 nov 2011, 09:52
 • Ort: Ronneby / Bankeryd

29/2 - Seminarie och Workshop i Drupal med Itangalo

Inlägg22 feb 2012, 16:07

Välkommen till en dag med webbutveckling i Drupal och öppen källkod.

Onsdagen den 29 februari 2012. Klockan 10-16.

Gäst är Johan Falk, Itangalo som han kallar sig i Drupals community. På DrupalCon mars 2012 i Denver är Johan en "featured speaker" och kommer att tala på ämnet "Essentials knowledge for Drupal beginners" och hålla i utbildningsseminarier, tex i Drupals Rules modul. Johan har skrivet böcker om Drupal och har producerat en ansenlig mängd instruktionsvideor.

Det blir en dag med webbutveckling, Drupal och öppen källkod.

Programmet

10:15 - 11:00 Essentials knowledge for Drupal beginners (Johan Falk)

Kort om innehållet: En genomgång i hög hastighet kring vad Drupal är, vilka som använder verktyget, hur Drupalcommunityt fungerar och lite annat som är viktigt att kunna om man vill förstå sig på Drupal. Läs mer om innehållet i seminariet.

11:00 - 11:15 Paus.

11:15 - 11:45 Affärsverksamhet med öppen källkod? (Johan Falk)

Kort om innehållet: Johan pratar fritt om sina erfarenheter från Drupals community och från sitt arbete i diverse Drupal projekt, om utmaningar i skarpa webbprojekt med exempel och hur kompetensläget ser ut i Drupalvärlden, och vilken typ av kompetens som efterfrågas.

13:30 - 16:00 Workshop: Kom igång med Drupal (Johan Falk)

Från innehållet: Praktiska övningar för att i lära sig de viktigaste elementen i Drupal som verktyg för att bygga webbplatser. Ta med din egna dator.

Anmälan

Målgruppen är kandidatprogrammet Webbprogrammering (WIP) och studenter på distanskurserna i dbwebb-klustret.

Vill du vara med så maila till mikael.roos@bth.se. Det finns ett par platser lediga i salen, både till förmiddagen och till eftermiddagen.

Plats: Blekinge Tekniska Högskola, J1650 Gradängsal J1650.

Om Drupal

Drupal är öppen källkod för utveckling av webbplatser, ett webbaserat content management system (CMS). Arbetet med Drupal startade i ett studentrum i Antwerpen av Dries Buytaert. Numer är Drupal, tillsammans med Wordpress och Joomla, ett av de tre största och mest använda CMS-systemen.

Från http://drupal.org:
Drupal is an open source content management platform powering millions of websites and applications. It’s built, used, and supported by an active and diverse community of people around the world.


Hjärtligt välkommen!
...
..:
.... /mos
Online
Användarvisningsbild

mos

dbwebb

 • Inlägg: 11154
 • Blev medlem: 10 nov 2011, 09:52
 • Ort: Ronneby / Bankeryd

Re: 29/2 - Seminarie och Workshop i Drupal med Itangalo

Inlägg01 mar 2012, 11:19

Ett stort tack till alla som deltog på dagen!

Johan Falk är en riktigt bra föreläsare!
Stort tack även till Tobias Rydberg från SocialFactory som deltog och inspirerade till diskussioner kring webbutveckling.

Här kommer mina noteringar från de diskussioner vi förde på temat "En Webbprogrammerares CV". Tanken var att identifiera det som vi ännu inte täcker inom ramen för utbildningsprogrammet Webbprogrammering.

1. JavaScript. Tobias från SocialFactory sa "Vi levererar inte en webbplats utan jQuery och JavaScript". Studenter ville lära sig mer JavaScript.

Javascript-kursen utvecklas nu och går för första gången till hösten 2012, både campus och distans.

2. Installation och konfiguration av servrar. Det finns Unix-kurser men inga kursmoment som direkt fokuserar på installation och konfiguration av webbservrar. Just nu förutsätts det att man fixar det vid sidan av. I diskussionen kom upp idén att alliera sig med hostingbolaget som ligger i byn. Bra idé och Tobias lovade att introducera oss för rätt person. En virtuell server till varje student, det vore något.

3. Sitebuilder, att bygga webbplatser med CMS. Johan Falk frågade om det fanns fokus på att bygga webbplatser med färdiga CMS-ramverk och ja, delvis. WordPress och Drupal används som delmoment i flera kurser. Men från hösten 2013 kommer en ny kurs för programmet Webbprogrammering där fokus är att välja ett CMS och använda det för att lösa en kunds behov. Kursen ligger på ritbordet och går under arbetsnamnet cms-kursen. Målet med kursen är att lära sig sitebuilding och allt vad det innebär. Även themeing, baserat på ett valt CMS. En sådan kurs kan även täcka automatiserade tester och prestandaoptimering av webbplatsen. Det är ännu inte bestämt om detta även blir en distanskurs. Det är ett mål men beror lite på innehållet, om det blir genomförbart på ett bra sätt även på distans.

4. Automatiserade tester av webbplatser. Johan nämnde http://seleniumhq.org/. Jag ska se om det passar bäst in i cms-kursen eller testkursen, eller både och. Jag har inte full koll på vad de gör i testkursen, kanske har de redan ett webbfokus. Jag lägger det min min egen att-göra lista till cms-kursen. Någonstans borde jag även få med hantering av unittester, http://www.simpletest.org/, eller få in det i testkursen.

5. Prestandaoptimering av stora webbplatser, cachning. Johan nämnde det flera gånger och Tobias talade om vikten att kunna detta. Det som nämndes var memcache (http://php.net/manual/en/book.memcache.php & http://www.memcached.org/) och memcached (http://www.php.net/manual/en/intro.memcached.php & http://libmemcached.org/libMemcached.html) samt reverse proxy caching med Varnish.

På samma tema finns PHP APC som kanske blir en del av PHP 5.4. Alla dessa varianter av cachning fungerar på olika sätt för att snabba upp webbplatser. Det finns fler sätt att cacha, i applikationen genom att spara färdigenererade filer i HTML på disk och att fundera på minnesdatabaser eller noSQL som alternativ. Närbesläktat med en sådan här diskussion blir lastbalansering av webbservrar med frontend och backend.

Det är ett stort område att täcka in, men en idé är att täcka in APC som ett kursmoment i någon av kurserna. De andra delarna kan förklaras i någon form av dokument som går igenom cache-tekniker och prestandaoptimering av webbplatser. Det finns serverarkitekturkurser som pratar om sådant här men de är inte fokuserade på webbtekniker.

Det får bli en punkt att fundera på.

6. Mobila webbplatser. Dels handlar det om mobila webbplatser och dels apputveckling. Inom denna nisch är det intressant med responsive layout som Tobias påpekade för att skapa webbplatser som anpassar sig till olika skärmupplösningar (stor skärm, liten skärm, tablet, mobil). Apputveckling är en annan historia. Från och med hösten 2012 finns kursen DV1431 Utveckling av mobila applikationer 7,5hp som är en del av programmet Webbprogrammering. Den skall täcka denna kravställning men också fokusera på apputveckling i iOS eller Android.

7. MVC-ramverk typ CodeIgniter. Tobias undrade om vi sysslade med MVC-ramverk, typ CodeIgniter och ja det finns delmoment i någon av kurserna. I den nya kursen phpmvc (startar lp4 2012 campus och hösten 2012 distans) så används CodeIgniter i lite mer utsträckning. Just dokumentationen kring CodeIgniter är imho mycket bra och går delvis att använda som läromaterial i phpmvc-kursen som går ut på att bygga ett eget MVC-ramverk (försök bygga ditt egna ramverk och lär dig uppskatta de befintliga). Studenter ville även göra fler egna projekt i MVC-ramverk, typ CodeIgniter, där har jag ingen solklar plats om det inte sker i projektkurserna som är beroende av kundernas önskemål. Men det är ett högst rimligt önskemål. Jag ska fundera lite.

8. Drupal, WordPress och CMS:er baserade på öppen källkod. Johan spådde en växande marknadsandel av webbplatser som byggs med opensource-baserade CMS:er och det finns ett stort behov av utvecklare som är duktiga på tex Drupal. Ett bra sätt att verkligen lära sig är att aktivt delta i ett opensourceprojekt. Ett bra sätt att komma igång i Drupals community är att delta på Drupal Office Hours och där bli guidad till enklare uppgifter för att komma igång. Alternativt kan man själv leta reda på saker i issue-kön: http://drupal.org/project/issues/search ... ags=Novice. Att kunna visa upp en bra och aktiv profil är självklart en bra rad på en webbprogrammerares CV.

På samma tema vore det intressant att försöka arrangera studentprojekt i en opensource community. Det krävs lite av mig som lärare men jag ser en hel del spännande fördelar med om vi skulle lyckas med detta. Det har diskuterats om en projektkurs på distans som kan vara en bas för detta men det finns även fler kurser som det kan hanteras.

Sammanfattningsvis

Det kändes som vi hade koll på det mesta och det fanns på något sätt med i planerna. Men läser man igenom allt vi pratade om så ser man (*jag ser*) en stor del arbete som kan göras. Mycket bra input och spännande att mixa studenter med näringsliv och gamla studenter. Det blir en härlig mix och spännande saker kan hända.

Missade jag något så får ni säga till.

Stort tack, nu till arbetet.
...
..:
.... /mos
Online
Användarvisningsbild

mos

dbwebb

 • Inlägg: 11154
 • Blev medlem: 10 nov 2011, 09:52
 • Ort: Ronneby / Bankeryd

Re: 29/2 - Seminarie och Workshop i Drupal med Itangalo

Inlägg06 mar 2012, 09:01

Från Johan, hans andra presentation finns nu på youtube.

Jag blev just överraskad av YouTube, som tillät mig att ladda upp hela
presentationen som jag spelade in i onsdags. Den finns nu tillgänglig
här (http://www.youtube.com/watch?v=DZ2GAhtECw4), för studenter som
skulle vilja se/höra den i efterhand.
...
..:
.... /mos

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: morper och 15 gäster