dbwebb clone, git

  • Författare
  • Meddelande

jeku16

*nix-hackare

  • Inlägg: 112
  • Blev medlem: 17 jan 2016, 07:49

dbwebb clone, git

Inlägg21 jan 2016, 09:59

Hej,

När jag försöker clonea kursrepo blir det såhär: (är på Windows Cygwin)

$ cd $HOMEPATH/dbwebb-kurser
$ dbwebb clone
Available course repos are: python,javascript1,linux,webapp,oopython,htmlphp,design,oophp,phpmvc,javascript,webgl
Usage: dbwebb clone [course repo]
Read more: http://dbwebb.se/dbwebb-cli/clone
$ dbwebb clone htmlphp
Cloning course-repo for 'htmlphp' from 'https://github.com/mosbth/htmlphp'.
bash: git: kommandot finns inte
FAILED to clone course repo.

Jag har Git installerat och är inloggad som admin. Varför säger den att git inte funkar? Git fungerar väl oavsett om jag klickar upp dess terminalruta (?) eller inte? När jag laddade ner Cygwin lät jag alla applikationer (?) vara på default som jag såg i instruktionsvideon, så det borde ju inte ha något att göra med det iallafall?

En annan sak som jag funderat på; varje gång man öppnar upp terminalen på nytt är ju rutan tom, innebär det att jag måste installera om allt från grunden eller, eller är det bara att fortsätta köra vilket kommando man vill där man slutade? Känns som att vissa saker inte fungerar om man inte kör om dbwebb installationen t.ex.

Tack.
Användarvisningsbild

thulin

troubleshooter

  • Inlägg: 514
  • Blev medlem: 30 dec 2015, 15:33
  • Ort: Skurup

Re: dbwebb clone, git

Inlägg21 jan 2016, 10:16

Hej!

Nej, du behöver inte installera om allt från grunden, allt du lagt till tidigare finns där i "bakgrunden"
Orsaken till att du inte får Git att fungera är troligtvis för att du inte kryssade i "Lägg till git i $PATH" när du installerade Git. Detta kan du fixa manuellt i efterhand genom att lägga till sökvägen till din git-installation i miljövariabeln $PATH.

När dett är gjort, starta om cygwin och testa "git --version" för att verifiera, sen ska ditt clone-kommando troligtvis fungera.
/Thulin

jeku16

*nix-hackare

  • Inlägg: 112
  • Blev medlem: 17 jan 2016, 07:49

Re: dbwebb clone, git

Inlägg21 jan 2016, 10:39

Tack för snabbt svar.
Hmm...testade att installera om Git och gjorde enligt http://dbwebb.se/kunskap/installera-ver ... stemet-git, såhär visar den fortfarande:

$ git --version
-bash: git: kommandot finns inte


$ dbwebb clone
Available course repos are: python,javascript1,linux,webapp,oopython,htmlphp,design,oophp,phpmvc,javascript,webgl
Usage: dbwebb clone [course repo]
Read more: http://dbwebb.se/dbwebb-cli/clone
$ dbwebb clone htmlphp
Cloning course-repo for 'htmlphp' from 'https://github.com/mosbth/htmlphp'.
bash: git: kommandot finns inte
FAILED to clone course repo.

Kan det ha varit mellanstegen i installationen av Git? Klickade bara förbi utan att ändra någonting av de där andra smårutorna.
Användarvisningsbild

thulin

troubleshooter

  • Inlägg: 514
  • Blev medlem: 30 dec 2015, 15:33
  • Ort: Skurup

Re: dbwebb clone, git

Inlägg21 jan 2016, 11:10

Du verkar fortfarande inte ha git i $PATH, gör så här.

Först, starta om cygwin, så vi vet att det är gjort
Sen, skriv "echo $PATH", (utan fnuttar), och posta det här.

Kolla om du har nåt känsligt och maska det i så fall, men jag gissar att så ej är fallet.
/Thulin

jeku16

*nix-hackare

  • Inlägg: 112
  • Blev medlem: 17 jan 2016, 07:49

Re: dbwebb clone, git

Inlägg21 jan 2016, 11:58

Så...

$ echo $PATH
/usr/local/bin:/usr/bin:/cygdrive/c/Windows/system32:/cygdrive/c/Windows:/cygdri ve/c/Windows/System32/Wbem:/cygdrive/c/Windows/System32/WindowsPowerShell/v1.0:/ cygdrive/c/Program Files (x86)/Brackets/command:/cygdrive/c/Program Files (x86)/ Skype/Phone
Användarvisningsbild

thulin

troubleshooter

  • Inlägg: 514
  • Blev medlem: 30 dec 2015, 15:33
  • Ort: Skurup

Re: dbwebb clone, git

Inlägg21 jan 2016, 12:11

Japp, det ser ut som att din git-installationsfolder saknas där.
Dvs cygwin vet inte var den ska leta efter din git.exe

Lägg till git-foldern i $PATH, och sen starta om cygwin, så löser det sig troligtvis.
/Thulin

jeku16

*nix-hackare

  • Inlägg: 112
  • Blev medlem: 17 jan 2016, 07:49

Re: dbwebb clone, git

Inlägg21 jan 2016, 12:36

aha, hur gör man det då? Googlar men hittar inget svar.

Klickar man på Git får man ju bara upp en svart ruta utan sökalternativ.
Användarvisningsbild

thulin

troubleshooter

  • Inlägg: 514
  • Blev medlem: 30 dec 2015, 15:33
  • Ort: Skurup

Re: dbwebb clone, git

Inlägg21 jan 2016, 12:59

https://www.java.com/sv/download/help/path.xml

Men istället för att lägga till sökvägen till din JAVA-installation, så lägger du till den för din GIT-installation istället.

Tex; "C:/program/git/"

Detta borde ha löst ditt problem redan från start, men om du bara klickade och inte läste kan det såklart ha blivit fel: (mittenalternativet BÖR lägga till rätt sökväg i $PATH)
Bild
/Thulin

jeku16

*nix-hackare

  • Inlägg: 112
  • Blev medlem: 17 jan 2016, 07:49

Re: dbwebb clone, git

Inlägg21 jan 2016, 16:15

Det var då konstigt, eftersom jag följde instruktionen på att installera Git från punkt och pricka - det var endast de stegen med bockalternativ som ej fanns med i instruktionen som jag lät vara. Screenshoten dvs mittenalternativet kryssades jag i, som instruktionen sade.

Hm...jaja, får experimentera lite med det, tack för hjälpen.
Användarvisningsbild

mos

dbwebb

  • Inlägg: 11063
  • Blev medlem: 10 nov 2011, 09:52
  • Ort: Ronneby / Bankeryd

Re: dbwebb clone, git

Inlägg21 jan 2016, 17:38

Med mittenalternativet iklickat, samt en omstart av Cygwin, så hamnar normalt sökvägen till Git i Windows PATH och fungerar både i Cygwin och i Windows vanliga Command Prompt.

När jag själv installerar så brukar jag testa att det fungera i båda terminalerna.

Jag gjorde en provinstallation och fick följande svar när jag verifierade installationen.

I Cygwin
Kod: Markera allt
Mikael@win81 /cygdrive/c/Users/Mikael
$ git --version
git version 2.7.0.windows.1

Mikael@win81 /cygdrive/c/Users/Mikael
$ whereis git
git: /cygdrive/c/Program Files/Git/cmd/git.exe


I Command Prompt
Kod: Markera allt
Mikael@WIN81 C:\Users\Mikael
> git --version
git version 2.7.0.windows.1

Mikael@WIN81 C:\Users\Mikael
> where git
C:\Program Files\Git\cmd\git.exe
...
..:
.... /mos

jeku16

*nix-hackare

  • Inlägg: 112
  • Blev medlem: 17 jan 2016, 07:49

Re: dbwebb clone, git

Inlägg22 jan 2016, 10:10

Cygwin
Kod: Markera allt
Jennifer@Jennifer-Dator /dbwebb-kurser
$ dbwebb clone
Available course repos are: python,javascript1,linux,webapp,oopython,htmlphp,design,oophp,phpmvc,javascript,webgl
Usage: dbwebb clone [course repo]
Read more: http://dbwebb.se/dbwebb-cli/clone

Jennifer@Jennifer-Dator /dbwebb-kurser
$ dbwebb clone htmlphp
Cloning course-repo for 'htmlphp' from 'https://github.com/mosbth/htmlphp'.
bash: git: kommandot finns inte
FAILED to clone course repo.

Jennifer@Jennifer-Dator /dbwebb-kurser
$ git --version
-bash: git: kommandot finns inte

Jennifer@Jennifer-Dator /dbwebb-kurser
$ where git
INFO: Det gick inte att hitta n▒gra filer f▒r det m▒nster som angavs.


Här har jag högerklickat på skrivbordet och öppnat "Git Bash Here"
Kod: Markera allt
Jennifer_2@Jennifer-Dator MINGW64 ~/Desktop
$ git --version
git version 2.7.0.windows.1

Jennifer_2@Jennifer-Dator MINGW64 ~/Desktop
$ where git
C:\Users\Jennifer_2\AppData\Local\Programs\Git\mingw64\bin\git.exe
C:\Users\Jennifer_2\AppData\Local\Programs\Git\cmd\git.exe


Och allt detta efter att ha kryssat in mittenalternativet och startat om Cygwin.
Jag noterar dock att det inte står annorlunda på min första-rad, alltså inte c: eller nåt, men det borde ju inte påverka själva funktionen?

jeku16

*nix-hackare

  • Inlägg: 112
  • Blev medlem: 17 jan 2016, 07:49

Re: dbwebb clone, git

Inlägg22 jan 2016, 10:11

jaha eftersom git är i c: foldern ska jag dit och hämta den isåfall? Men ifall det är så hur gör man det då?
Användarvisningsbild

thulin

troubleshooter

  • Inlägg: 514
  • Blev medlem: 30 dec 2015, 15:33
  • Ort: Skurup

Re: dbwebb clone, git

Inlägg22 jan 2016, 10:28

Du behöver inte hämta något, du lägger bara till sökvägen för git.exe,
i ditt fall: "C:\Users\Jennifer_2\AppData\Local\Programs\Git\cmd\"
i PATH-variabeln.

Hur du gör detta visade jag tidigare i en länk, men här kommer det i textform:

Control Panel/System/Advanced System Settings/Environment Variables
som på svenska borde heta något i stil med:
Kontrollpanelen/System/Avancerade Systeminställningar/Miljövariabler

Leta reda på variabeln path och editera den:
gå längst bak i raden med text, skriv ett semikolon för att separera och klistra in din sökväg till Git. Klicka OK

Starta sedan om cygwin och testa med "git --version" igen
/Thulin
Användarvisningsbild

mos

dbwebb

  • Inlägg: 11063
  • Blev medlem: 10 nov 2011, 09:52
  • Ort: Ronneby / Bankeryd

Re: dbwebb clone, git

Inlägg22 jan 2016, 12:13

Du har hamnat i ett läge där saker inte "funkar" som de ska. Enklast är att börja om från början, om du inte lyckas "laga" din installation med tipsen från thulin.

1. Boota om och testa igen.
2. Gör om från början.

Börja med 1. "Normalt" bör det fungera efter det.

Annars, avinstallera Git, boota om, installera Git, boota om, starta Cygwin och testa.

Normalt behöver man inte boota om mellan stegen men eftersom saker inte funkar så är det bättra att vara "safe than sorry".
...
..:
.... /mos

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 19 gäster