SQLSTATE[HY000]???

  • Författare
  • Meddelande

tbäck

sql-kodare

  • Inlägg: 51
  • Blev medlem: 11 sep 2018, 07:16

SQLSTATE[HY000]???

Inlägg15 okt 2018, 12:59

jag får detta felmeddelande när jag ska lägga till objekt i min databas. vad kan det bero på?


SQLSTATE[HY000]: General error: 8 attempt to write a readonly database in:

tbäck

sql-kodare

  • Inlägg: 51
  • Blev medlem: 11 sep 2018, 07:16

Re: SQLSTATE[HY000]???

Inlägg15 okt 2018, 13:02

även samma felmeddelnade kommer upp när jag försöker lägga till en båt i exempelkoden insert till databasen jetty?
Online
Användarvisningsbild

mos

dbwebb

  • Inlägg: 10213
  • Blev medlem: 10 nov 2011, 09:52
  • Ort: Ronneby / Bankeryd

Re: SQLSTATE[HY000]???

Inlägg15 okt 2018, 13:15

Det finns en not om det felmeddelandet i artikeln i kursmoment 05/06.
https://dbwebb.se/kunskap/kom-igang-med ... hp-pdo#fel
...
..:
.... /mos
Användarvisningsbild

Lew

dbwebb

  • Inlägg: 343
  • Blev medlem: 05 sep 2012, 13:42
  • Ort: Karlskrona

Re: SQLSTATE[HY000]???

Inlägg15 okt 2018, 13:18

Din databas är inte skrivbar, vilket betyder att den som försöker skriva till den inte har rättigheter.

Du kan ändra rättigheter med kommandot $ chmod på följande sätt:

Kod: Markera allt
$ chmod 777 db/


Ovan ändras rättigheterna på mappen som databsen ligger i. Alla kommer få läsa/skriva/exekvera den.

Mer info finns i artikeln: https://dbwebb.se/kunskap/kom-igang-med-sqlite-och-php-pdo#err-open
When in doubt, use brute force.

tbäck

sql-kodare

  • Inlägg: 51
  • Blev medlem: 11 sep 2018, 07:16

Re: SQLSTATE[HY000]???

Inlägg15 okt 2018, 13:39

tack för svaren.

nu står det så här i min terminal:

total 24
-rwxrwxrwx 1 thobias staff 12288 15 Okt 11:35 beer.sqlite


men ändå kommer samma felmeddelande när jag försöker lägga till i listan
Online
Användarvisningsbild

mos

dbwebb

  • Inlägg: 10213
  • Blev medlem: 10 nov 2011, 09:52
  • Ort: Ronneby / Bankeryd

Re: SQLSTATE[HY000]???

Inlägg15 okt 2018, 14:06

Det finns två olika felmeddelanden som har att göra med rättigheter på databasen och dess katalog.

Du löser det ena med:
Kod: Markera allt
chmod 777 db


Det andra med:
Kod: Markera allt
chmod 666 db/*.sqlite


Artikeln tar upp båda dessa felmeddelanden.

Om du gör ls på katalogen db och filen som ligger i den så ser man vilka nuvarande rättigheter du har. Det kan/bör se ut så här.
Kod: Markera allt
$ ls -ld db
drwxrwxrwx 2 mos mos 4.0K Oct 15 09:21 db/
$ ls -l db
-rw-rw-rw- 1 mos mos 184K Oct 15 09:21 nvm.sqlite
...
..:
.... /mos

tbäck

sql-kodare

  • Inlägg: 51
  • Blev medlem: 11 sep 2018, 07:16

Re: SQLSTATE[HY000]???

Inlägg15 okt 2018, 14:19

nu har jag:
Kod: Markera allt
drwxrwxrwx  3 thobias  staff    96 15 Okt 11:35 db

Kod: Markera allt
-rw-rw-rw-  1 thobias  staff  12288 15 Okt 11:35 beer.sqlite


ändå får jag error 8 attempt to write a readonly database.
Online
Användarvisningsbild

mos

dbwebb

  • Inlägg: 10213
  • Blev medlem: 10 nov 2011, 09:52
  • Ort: Ronneby / Bankeryd

Re: SQLSTATE[HY000]???

Inlägg15 okt 2018, 15:04

Då hade jag valt att skriva ut min $dsn för att vara 100% säker på vilken databas jag försöker skriva till och i vilken katalog den finns.
...
..:
.... /mos

tbäck

sql-kodare

  • Inlägg: 51
  • Blev medlem: 11 sep 2018, 07:16

Re: SQLSTATE[HY000]???

Inlägg15 okt 2018, 15:58

jag har kört echo $dsn och det stämmer med filerna som jag ändrat i terminalen.
Online
Användarvisningsbild

mos

dbwebb

  • Inlägg: 10213
  • Blev medlem: 10 nov 2011, 09:52
  • Ort: Ronneby / Bankeryd

Re: SQLSTATE[HY000]???

Inlägg15 okt 2018, 16:06

Jahapp, om du säger det så, och ditt förslag att gå vidare i felsökningen är? Hur ser du nästa steg i felsökningen?

Om du behöver handfast assistans, gör en dwebb publishpure och länka till sidan som kan återskapa felet.
...
..:
.... /mos

tbäck

sql-kodare

  • Inlägg: 51
  • Blev medlem: 11 sep 2018, 07:16

Re: SQLSTATE[HY000]???

Inlägg15 okt 2018, 16:30

klart jag inte slänger in handuken =)

jag hittade felet. jag hade stavat fel i process.php
Kod: Markera allt
$dsn = "sqlite:$fileName";


jag hade skrivit sqlitr istället för sqlite :lol:

tack för hjälpen och sorry för det skit felet.
Online
Användarvisningsbild

mos

dbwebb

  • Inlägg: 10213
  • Blev medlem: 10 nov 2011, 09:52
  • Ort: Ronneby / Bankeryd

Re: SQLSTATE[HY000]???

Inlägg15 okt 2018, 16:37

:-D

Bättre att du hittade det än att jag hittade det... Bra gjort att du hittade det!

Om du skriver $dsn i flera filer så är det ett bra tips att alltid definiera den i config.php så har man bara ett ställe att felsöka just den biten.
...
..:
.... /mos

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 15 gäster